Erhvervsskoler må fyre lærere efter elevnedgang

FALD: De nye adgangskrav til erhvervsuddannelserne medfører et fald på 3.600 elever. Det er værre end forventet og vil medføre fyringer af lærere, varsler Danske Erhvervsskoler. Alle håber, at reformen vil føre til dygtigere elever.

Ifølge Peter Amstrup kommer det dalende antal elever til at medføre fyring af lærere på landets erhvervsskoler.
Ifølge Peter Amstrup kommer det dalende antal elever til at medføre fyring af lærere på landets erhvervsskoler.
Erik Bjørn Møller

Det vil betyde strukturtilpasninger på skolerne, og det vil i praksis sige afskedigelse af dygtige lærere, som vi kan komme til at mangle, når tilgangen forhåbentlig stiger i løbet af de kommende år.

Peter Amstrup
Formand for Danske Erhvervsskoler – Lederne
Fakta
28.400 elever blev optaget på erhvervsuddannelsernes grundforløb i sommeren 2015. Det er ca. 3.600 færre elever end sidste år, svarende til et fald på 11 pct.
Tilgangen blandt de yngste elever, der kommer direkte fra 9. og 10. klasse, er faldet med 10 pct. sammenlignet med sidste år, mens faldet er 13 pct. for elever, der ikke kommer direkte fra 9. og 10. klasse.
De tekniske skoler har optaget 7 pct. færre elever, mens der er optaget 30 pct. færre på de merkantile skoler.
Indførelsen af optagelseskrav på erhvervsuddannelserne har resulteret i, at ca. 4.300 elever har været indkaldt til en optagelsesprøve. Heraf deltog 2.800 elever i prøverne, og ca. 1.700 elever bestod.

Nøjagtigt som forventet viser det sig nu, at reformen af erhvervsuddannelserne med de nye adgangskrav bremser tilgangen af nye elever - selv om den politiske hensigt på længere sigt egentlig er at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser nu, at 28.400 elever er blevet optaget på erhvervsuddannelsernes grundforløb i 2015. Det er cirka 3.600 færre end sidste år og svarer til et fald på 11 pct.

Både politikere og organisationer og skolerne selv havde forventet, at reformen med indførelse af karakterkrav på kort sigt vil medføre en nedgang i antallet af nye elever. Men samtidig er det ambitionen, at reformen på længere sigt skal føre til både et stigende antal elever, der er dygtigere end i dag og mere attraktive for virksomhederne.

0:000:00