Debat

For kort grundforløb dumper teknisk EUD-indgang

DEBAT: Det vil få fatale konsekvenser for eleverne på de tekniske erhvervsuddannelser, hvis man forkorter grundforløbet. Det mener Benny Yssing, forbundssekretær i Dansk El-Forbund, og Per Påskesen, forbundssekretær i Dansk Metal.
Per Bang Thomsen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Benny Yssing og Per Påskesen
Hhv. forbundssekretær i Dansk El-Forbund og Dansk Metal

Regeringen forhandler i øjeblikket om den kommende erhvervsuddannelsesreform, hvor der blandt andet er lagt op til at ændre den nuværende grundforløbsperiode.

Den foreslåede model med 10 ugers fagspecifik undervisning for alle og 30 ugers generel undervisning til elever, der kommer direkte fra folkeskolen vil få fatale konsekvenser for de tekniske uddannelser.

I dag har samtlige tekniske uddannelser (på nær én) 17-19 ugers undervisning på grundforløbet, som er rettet direkte mod den enkelte uddannelse. En forkortelse på mellem 7 og 9 ugers fagspecifik undervisning vil for nogle uddannelser betyde 20 procent reducering af skoleundervisningen totalt på hele forløbet.

Dansk Metal og Dansk El-Forbund bakker op om forslaget om en 20/20-model, der både tager hensyn til at klæde de unge bedre på og til en bevarelse af uddannelsernes kvalitet.

Benny Yssing og Per Påskesen
Hhv. forbundssekretær i Dansk El-Forbund og Dansk Metal

En fejlvurdering
I regeringens udspil ser det ikke ud til, at undervisningen i de nuværende grundforløb anerkendes som en del af den samlede uddannelse. Det er en fejlvurdering, da der i denne del af uddannelsen undervises i grundlæggende teorier, som er en forudsætning for de efterfølgende hovedforløb.

Den nye grundforløbsmodel vil resultere i, at fremtidens lærlinge vil komme ud på arbejdsmarkedet med væsentligt dårligere kvalifikationer sammenlignet med i dag. En sådan forringelse vil uigenkaldeligt medføre, at interessen for at tage lærlinge vil falde og dermed vil behovet for praktikcentrene blive.

Er det ambitionen med erhvervsuddannelsesreformen? Flere lærlinge i skolepraktik og færre lærlinge i ordinære uddannelsesaftaler?

Bakker op om 20/20-model
Dansk Metal og Dansk El-Forbund bakker op om forslaget om en 20/20-model, der både tager hensyn til at klæde de unge bedre på og til en bevarelse af uddannelsernes kvalitet.

Det er yderst bekymrende, at regeringen, i hvad der burde være en ambitiøs reform af de fremtidige erhvervsuddannelser, ønsker at forringe de tekniske erhvervsuddannelser i så høj grad, som tilfældet er i det nuværende reformudspil.

Det er vigtigt, at eleverne kan bestå grundforløbsprøven, hvilket er en forudsætning for at komme videre til hovedforløbet. Derfor skal der fortsat være den samme mængde fagfagligt stof i grundforløbet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00