Forsker: Vi mangler viden, før vi kan lempe restriktioner i dagtilbud og skoler

CORONA: Selvom tal fra både Danmark og udlandet viser, at børn smitter og smittes mindre, er det fornuftigt at fastholde retningslinjerne for skoler og dagtilbud, mener ekspert. Mere håndfast viden kan føre til fremtidige lempelser af restriktionerne.

Foto: Preben Madsen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Flere studier peger på, at børn både smitter og smittes i mindre grad end voksne. Men vi ved det reelt set ikke. Og indtil vi har den afgørende viden, er det fornuftigt at holde fast i de retningslinjer, der er sat op for børnene i landets skoler og dagtilbud.

Det vil også være fantastisk, hvis vi vidste, at børnene smittes i meget lavere grad, så de på den måde udgør en lille smittetrussel blandt hinanden. Det ville betyde, at vi kunne tillade meget mere børnene imellem, end vi gør lige nu.

Thea Kølsen Fischer
Forskningschef på Nordsjællands hospital og professor på SDU

Sådan lyder budskabet fra Thea Kølsen Fischer, der er forskningschef på Nordsjællands Hospital og professor på Syddansk Universitet med ekspertise i virus og epidemier.

”Så længe vi ikke har forstået børnenes rolle i pandemien til fulde, så vil man til enhver tid hellere gå med livrem og seler. Hellere det end at basere sine retningslinjer på nogle antagelser, der er for lette, så vi risikerer en uheldig effekt, der ellers kunne være undgået,” siger Thea Kølsen Fischer.

Dokumentation

Sådan er skoler og dagtilbud åbne i Norden

Island: 4. maj lempes det islandske forsamlingsforbud fra maks. 20 til maks. 50 personer. Samme dag genåbner skoler og børnehaver med fuld kapacitet. Organiserede sportsaktiviteter for børn vil også genåbne med maks. 50 deltagere. Dog skal børnene så vidt muligt fortsat overholde reglen om 2 meters afstand. Især de ældre børn.

Norge: Børnehaverne åbnede 20. april. Det begrundes med, at tal fra Kina og andre lande tyder på, at børn ”ikke er en vigtig gruppe for spredning af coronavirussen”. Samtidig begrunder de norske myndigheder det også med, at der i Sverige, hvor børnehaverne har været åbne, ikke har været smitteudbrud ”af symptomgivende sygdom” blandt disse grupper. Nordmændene har ligeledes gjort det klart, at de i forbindelse med genåbningen af dagtilbuddene vil teste både børn og pædagoger i forbindelse med udvidelsen af landets testkapacitet.

Fritidsordninger og skoler fra 1.-4. klassetrin åbner 27. april.

Sverige: Skoler og institutioner er fortsat åbne i Sverige.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00