Debat

Glæde over DI’s opfordring

DEBAT: Dansk Metal svarer på DI's invitation. Forbundssekretær og leder af uddannelsessekretariatet i Dansk Metal, Per Påskesen, vil meget gerne i dialog om praktikpladser til de unge på erhvervsuddannelserne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:
Per Påskesen,
Forbundssekretær, leder af uddannelsessekretariatet, Dansk Metal

Erhvervsuddannelserne har været et tema ved Undervisningsministeriets Sorømøde i denne uge, og Dansk Metal glæder sig over DI's fremstrakte invitation til at finde løsninger.

Vi vil meget gerne i en dialog med arbejdsgiverne omkring alle de virksomheder, som ikke påtager sig uddannelsesforpligtelsen.

I alt for mange år har politikerne forsøgt at nå 95 % -målsætningen ved at øge optaget på erhvervsskolerne. Hvis det projekt skal lykkes, skal vi give de over 9.000 unge, der i dag mangler en praktikplads, mulighed for at færdiggøre deres uddannelse. De bør have en reel garanti for at kunne gennemføre deres uddannelse, og dette kan kun ske, hvis flere virksomheder ansætter lærlinge.

Uddannelse er den absolut mest effektive vej til vækst og beskæftigelse. Og vi får brug for alle, der kan og vil tage en uddannelse i fremtiden. I løbet af få år vil arbejdsmarkedet skrige på faglært arbejdskraft, og derfor skal vi allerede nu i gang med at uddanne dem.

Stigmatisering af erhvervsuddannelserne
Vi er enige med DI, erhvervsuddannelserne er - og skal ikke være - gearet til at løse opgaven med at få ikke-uddannelsesparate unge igennem. De unge, der ikke har forudsætningerne, bør slet ikke være på erhvervsskolerne, men i stedet tilbydes forløb, der giver dem kompetencer til på sigt at gennemføre en uddannelse. Det kunne eksempelvis ske ved, at første del af en erhvervsuddannelse tages på en produktionsskole, eventuelt i samarbejde med en erhvervsskole.

I den modsatte grøft skal der også ske ændringer. De unge, der har særlige talenter, skal udfordres og dygtiggøres.

Desværre har debatten om erhvervsskolerne det med at drukne i diskussionen om de ikke-uddannelsesparate. Det er et fejlagtigt billede af virkeligheden og er med til at øge den negative stigmatisering af erhvervsskolerne, som desværre afholder mange fra at søge ind på de faglige uddannelser.

Hvert år uddannes mange tusinde dygtige unge mekanikere, smede, tømrere og andre faglærte på de danske erhvervsskoler. De går ud og får gode, velbetalte job og attraktive videreuddannelsesmuligheder.  Det skyldes det unikke system, som vores uddannelser hviler på, hvor arbejdsmarkedets behov og ønsker er omdrejningspunktet for udviklingen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00