HK: Drop kvoterne på de merkantile eux'er

REFORM: Drop kvoterne til de nye merkantile eux-uddannelser, og lad i stedet de faglige udvalg fastsætte, hvilke krav de unge skal leve op til for at blive optaget. Det mener Kim Simonsen, formand for fagforbundet HK. Arbejdsgiverne og de borgerlige bakker op.
Regeringen skal droppe kvoterne til de merkantile eux-uddannelser, mener HK, DA og de borgerlige.
Regeringen skal droppe kvoterne til de merkantile eux-uddannelser, mener HK, DA og de borgerlige.Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen

Det er vigtigt, at vi uddanner elever til det, som vi har mest brug for. Det er en afvejning, og vi har fra politisk side vurderet, at vi ville ramme et passende niveau med 3.000 eux-elever. Men hvorvidt der skal være et loft eller ej på eux'erne, må vi finde ud af ved forhandlingsbordet.

Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Erhvervsuddannelsesordfører
Fakta

Hvad er en eux?

Eux er en ungdomsuddannelse, som kombinerer en faglært uddannelse med en gymnasial.

I dag findes eux'en på 24 tekniske erhvervsuddannelser, og i skoleåret 2013/2014 blev der optaget 1079 elever på landsplan.

20 tekniske erhvervsskoler tilbyder pt. eux. Den største skole har 180 eux-elever, mens den gennemsnitlige skole har ca. 50 eux-elever. Herningsholm Erhvervsskole har 54 eux-elever, og Tech College Aalborg har 115 elever optaget på et eux-grundforløb i 2013.

Ifølge regeringens reformudspil skal flere unge have tilbud om at tage en eux, så de har bedre mulighed for at læse videre. Eux skal tilbydes på flere uddannelser og inden for alle fire hovedområder. 


Kilde: Undervisningsministeriet og Danske Erhvervsskoler - Lederne
Der er brug for flere handelsuddannede unge, som både har boglige og faglige kompetencer.

Det mener regeringen, som i sit reformudspil har foreslået at oprette fire nye eux-linjer på det merkantile område.

Men der skal ikke være frit optag til de nye erhvervsuddannelser, hvor eleverne både får et svendebrev og en studenterhue. Man skal derimod styre antallet af eux-elever via adgangsbegrænsninger, mener de tre regeringspartier.

Det er dog en helt forkert fremgangsmåde, mener Kim Simonsen, formand for fagforbundet HK, som organiserer omkring 100.000 danskere med en merkantil erhvervsuddannelsesbaggrund.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00