Debat

Jacob Mark: FGU skal ikke fedtes ind i et nyt bureaukratisk monster

DEBAT: Der skal være plads til lokal administration af FGU, så de enkelte institutioner har frihed til at lave god pædagogik og finde lokale løsninger, skriver Jacob Mark (SF).

"Den lokale administration giver frihed til at lave god pædagogik," skriver Jacob Mark (SF).
"Den lokale administration giver frihed til at lave god pædagogik," skriver Jacob Mark (SF).Foto: SF
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF)
Gruppeformand og undervisningsordfører

Jeg var med til at forhandle den nye forberedende grunduddannelse på vegne af SF.

For SF var hensigten klar: Der er brug for et godt, lokalt uddannelsestilbud i alle dele af landet, som kan hjælpe de unge, der ikke evner eller magter at gå den lige vej igennem uddannelsessystemet.

Unge, som har ondt i livet eller har brug for lidt ekstra tid, inden de skal ind på en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Eller som har brug for en tid med omsorgsfulde og kompetente voksne, før de skal ud på arbejdsmarkedet. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Lad os nu tro på FGU'en
Min drøm for FGU’en er, at vi ikke længere mister nogen unge af syne.

At der er en plan for alle unge, og at FGU’en kan fungere som det fleksible uddannelsestilbud, som hele tiden kan rumme de unge, der har brug for at blive løftet.

Jeg bliver stiktosset, når jeg læser, at der er kommuner, som fortsætter mærkelige, billige beskæftigelsestilbud i stedet for at tro på den nye forberedende grunduddannelse.

Jacob Mark (SF)
Gruppeformand og undervisningsordfører

Det er derfor, jeg bliver stiktosset, når jeg læser, at der er kommuner, som fortsætter mærkelige, billige beskæftigelsestilbud i stedet for at tro på den nye forberedende grunduddannelse.

Og når jeg ser, at Beskæftigelsesministeriet fortsat vil bruge millioner på at lave tilbud, der konkurrerer med FGU’en.

Lad os nu tro på, at det forberedende tilbud, vi er ved at lave, er så godt, at det kan fungere i alle kommuner.

En af de vigtigste pointer i aftalen om FGU’en var, at det fortsat skulle være en nær uddannelse. En uddannelse, der ikke er større, end at alle unge kan blive mødt, hvor de er. Det er derfor, vi gav regeringens udspil en ordentlig overhaling.

Vi endte med at vedtage, at der skal oprettes langt flere skoler, end regeringen lagde op til, og skolerne kan også være mindre, end regeringen lagde op til. Desuden skal institutionerne være selvejende, så man har den lokale frihed til at lave en uddannelse på den måde, der giver mest mening lokalt. 

Plads til lokal administration
En del af aftalen var også, at der fortsat skal være plads til lokal administration.

Selvom der kommer nye institutioner, der skal fungere som administrative fællesskaber, skulle administrationen ikke være mere stiv, end at man lokalt kan handle med lokale virksomheder, regulere de unges skoleydelse på en måde, der giver pædagogisk mening, bruge penge på at tage eleverne med ud af skolen for at lave meningsfulde udflugter eller hjælpe eleverne til at forstå deres privatøkonomi, når de har problemer med kommunen.

Den lokale administration giver frihed til at lave god pædagogik for nogle unge, der er ved at udvikle sig til voksne. 

Det skal der stadig være plads til. FGU’en skal ikke fedtes ind i et nyt bureaukratisk monster – heller ikke selvom stærke kræfter i Finansministeriet skulle ønske det.

FGU’en bliver en selvejende institution, og derfor må der som minimum gælde de samme regler for FGU’en som for de andre selvejende.

Men jeg så gerne, at man gav mere frihed, fordi FGU’en arbejder med en særlig målgruppe af unge, der kræver særlig hjælp.

Jeg håber, at vi i forligskredsen igen kan blive enige om at finde løsninger, der fremmer lokale løsninger. Det vil SF kæmpe for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00