Jelved: Man skal ikke altid spørge om lov

OPSANG: Hvis det står til Marianne Jelved (R), skal skolerne ikke altid spørge politikerne om lov, når de vil gøre noget nyt. I stedet skal lærerne selv tage ansvaret for undervisningen, og skoleledelsen skal være klar til at tage skraldet. Både DLF og Skolelederne bakker op.
Per Bang Thomsen

Når vi uddanner folk til at være lærere, må vi også gå ud fra, at de er eksperter på området, og det er altså deres opgave at undervise. Politikerne herinde skal ikke bestemme, hvordan lærerne skal løfte den opgave. Det jo heller ikke er politikerne, der afgør, hvad sygeplejersken skal gøre i bestemte situationer, eller hvordan lægen skal operere blindtarmen

Marianne Jelved
Tidligere uddannelsesordfører, Radikale Venstre

De danske folkeskoler skal i højere grad bare gøre det, de mener, er det rette for eleverne – uden først at spørge politikerne om lov. Det mener Marianne Jelved (R), der siden slutfirserne i høj grad har været med til at definere den radikale skolepolitik.

Fra regeringens side ønsker man at afbureaukratisere skolesystemet og give de enkelte skoler et friere handlerum. Men afbureaukratisering tager tid, og derfor mener Marianne Jelved, at skolerne selv må lave oprøret nedefra. Lærere og skoleledere skal gøre det, de ved, er det rigtige for eleverne – og når det kommer til tilrettelæggelsen af undervisningen, skal de gøre det uden at spørge om lov.

Når vi uddanner folk til at være lærere, må vi også gå ud fra, at de er eksperter på området, og det er altså deres opgave at undervise. Politikerne herinde skal ikke bestemme, hvordan lærerne skal løfte den opgave. Det jo heller ikke er politikerne, der afgør, hvad sygeplejersken skal gøre i bestemte situationer, eller hvordan lægen skal operere blindtarmen,” siger den tidligere uddannelsesordfører til Altinget | Uddannelse.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00