Julesamtale: Lars Dohn

INDBLIK: Stod det til Enhedslistens Lars Dohn, skulle vi have gang i nogle flere Robin Hood-tiltag i Danmark. Han har selv mærket, hvordan samfundets fordeling kan være skæv, og derfor blev han socialist.

Enhedsliste-medlem nummer 44, bedre kendt som Lars Dohn, er et renracet politisk dyr. Han vil aldrig kunne lade være med at lave politik på en eller anden måde.
Enhedsliste-medlem nummer 44, bedre kendt som Lars Dohn, er et renracet politisk dyr. Han vil aldrig kunne lade være med at lave politik på en eller anden måde.Foto: /Altinget
Line Jenvall

Jeg var som en gammel travhest, der måtte tage en tur mere, og i 2011 var det pludselig ikke risikofrit at stille op for Enhedslisten.

Lars Dohn
Bolig-, landdistrikts- og folkeskoleordfører for Enhedslisten
Fakta
Lars Dohn er født 26. marts 1950 i Kolind.
Han er uddannet lærer, og inden han kom i Folketinget, underviste han først en kort periode på Strib Skole i Middelfart og senere på Lundgårdskolen i Herning Kommune.

Han har siddet i Folketinget for Enhedslisten siden 15. september 2011, hvor han blev valgt i i Vestjyllands Storkreds.
Her er han boligordfører, folkeskoleordfører og ordfører for landdistrikter og øer.

Lars Dohn har tidligere været medlem af Huslejenævnet i både Herning og Ikast-Brande Kommune, boliglægdommer fra 2009 og næstformand i Herningegnens Lærerforening fra 2004-2011.

Kilde: ft.dk

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg er født i en familie, hvor man kunne se, at fordelingen i samfundet gjorde, at nogle fik enorme muligheder, og andre ikke fik det. En af de ting, der gjorde, at jeg blev socialist, var, at jeg ikke turde fortælle mine forældre, at de skulle betale 150 kroner for en skoleudflugt. I stedet stod jeg og så, de andre tage afsted. 

Efter flere år i DSU, VS og DKP blev jeg medlem nr. 44 i Enhedslisten. Det er et statussymbol, som jeg holder godt fast i i dag. Det første valg, jeg stillede op til var i 1974. Der var ikke så mange at vælge imellem, der hvor jeg kommer fra, så hver gang der var valg, kiggede de over på mig. Jeg var som en gammel travhest, der måtte tage en tur mere, og i 2011 var det pludselig ikke risikofrit at stille op for Enhedslisten.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Mogens Lykketoft (S) med hans lommebelastede baggrund er en stor inspiration. Det var ham, der solgte Københavns Lufthavn, og det var ham, der var med i hele den bølge, hvor man begyndte at klæde Danmark af. Men han er samtidig i stand til at foretage en analyse og spørge: Hvad skete der egentlig dengang? Det er en stor politiker, der kan drage konsekvenser af sine egne handlinger, stå frem med dem og lære af dem. 

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00