KL går i offensiven: FGU hører til hos os

INTERVIEW: Et politisk flertals ønske om et forberedende tilbud under statslig styring, bekymrer KL-formand Martin Damm (V). Institutionsinteresser – ikke unges behov – er styrende, mener han.

”Hvis man (...) laver en taxameter-styret institution med statslig selveje, så bliver det sværere for os at styre og dermed levere. Så kan vi ikke så godt få ansvaret,” siger Martin Damm om en forberedende grunduddannelse med statslig selveje.
”Hvis man (...) laver en taxameter-styret institution med statslig selveje, så bliver det sværere for os at styre og dermed levere. Så kan vi ikke så godt få ansvaret,” siger Martin Damm om en forberedende grunduddannelse med statslig selveje.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Tyson W. Lyall

Der er nogle stærke institutionspolitiske kræfter, som hellere vil være taxameter-styret end kommunalt styret. Men der går man institutionernes ærinde. Vi vil hellere gå de unges ærinde

Martin Damm
Formand, KL

Dansk Folkeparti og rød blok er ved at pille en rød tråd ud af indsatsen for en gruppe udfordrede unge.

Det mener KL-formand Martin Damm (V), som reagerer, efter Altinget: uddannelse tirsdag skrev, at Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl ønsker statslig selveje under den nye forberedende grunduddannelse.

”Nogle af partierne er begyndt at komme med udmeldinger, som deler regeringens udspil op i mindre bidder,” siger han og lægger ikke skjul på, at han særligt tænker på Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Dokumentation

Regeringen skriver i sit udspil om den kommunale forankring:

* Kommunerne gives finansieringsansvaret for den Forberedende Grunduddannelse og skoleydelse.
* Kommunerne får også kompetence til at målgruppevurdere de unge til uddannelsen.
* Regeringen skriver, at kommunerne skal have ”et entydigt ansvar for at følge og støtte alle unge, frem til de har gennemført en ungdomsuddannelse eller har fået varigt fodfæste på arbejdsmarkedet”.
* Kommunen skal derfor følge alle unge op til 25 år. Det betyder bl.a., at ”kommunerne får ansvaret for at koordinere den samlede kommunale ungeindsats”.
* Kommunen skal opsøge unge, der ikke er i uddannelse eller beskæftigelse, og ”motivere og understøtte, at den unge fastholdes i uddannelse/beskæftigelse”.

Kilde: ”Tro på dig selv – det gør vi”. Regeringen, maj 2017.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00