Debat

KVUC: VUC'erne er en motorvej til erhvervsuddannelserne

REPLIK: Kritikken fra Danske Erhvervsskoler om samarbejdet med VUC rammer helt ved siden af. Så lad os nu i stedet fokusere på at sikre solide, langsigtede uddannelsesløsninger, der løfter den enkelte unge, skriver KVUC's vicerektor og uddannelseschef i en kommentar til Altingets artikel "Trængte erhvervsskoler kræver brud på VUC-monopol".

Foto: Colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anita Lindquist og Anne Jelsøe 
Henholdsvis vicerektor og uddannelseschef ved Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC)

Hvert år uddanner tusindvis af unge og voksne sig på KVUC’s kurser og uddannelser, blandt andet for at kunne komme ind på en erhvervsuddannelse.

Tænketanken DEA udgav i 2013 rapporten ”Nye udfordringer for VUC – fokus på den almene voksenuddannelse (avu)”. Rapporten viste, at ud af de 28.500 avu-kursister i hele landet fra årgang 2010 havde 59 procent valgt en erhvervsuddannelse.

Siden da har der været stigende fokus på det politiske mål om, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

KVUC løfter opgaven
På KVUC starter hvert år i august omkring 1500 unge på 9. og 10-klassekurser på KVUC’s almene voksenuddannelse (avu). Det er lige så mange, som der starter på alle de københavnske gymnasier tilsammen.

På KVUC løfter vi opgaven med at gøre unge klar til en erhvervsuddannelse, fordi vi har en bred palet af tilbud og en vejledning, der hjælper med at tilpasse tilbuddene individuelt til de unge og netop deres faglige og personlige profil. Det er der ingen andre institutioner end os, der kan.

Der er behov for et fleksibelt tilbud, der sikrer, at de enkelte unge kan gennemføre netop det forløb, der matcher den enkeltes behov og fremtidsønsker. Det skal være en flersporet motorvej med forskellige udfletningsmuligheder, frakørsler og tilkørsler – og et hold af vejledere, så alle kan blive hjulpet ind i det rette spor.

Anita Lindquist og Anne Jelsøe
Henholdsvis vicerektor og uddannelseschef ved Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC)

Der er for eksempel kurser målrettet unge med ordblindhed, skræddersyede e-læringsforløb og turboforløb tilpasset unge, der vil ind på bestemte uddannelser. KVUC har også tilbuddet Genvejen, hvor mentorer støtter kursister individuelt.

Det kan være alt fra unge mødre, enlige, psykisk sårbare eller bare unge, der har rygsækken fuld af dårlige erfaringer med at gå i skole.

Kan ikke genkende dyster kritik af samarbejde
Direktør for interesseorganisationen Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier Lars Kunov langer ellers i en artikel i Altinget 16. september hårdt ud efter samarbejdet med VUC’erne og foreslår, at de trængte erhvervsskoler selv får lov at udbyde tre måneders forberedende kurser til erhvervsuddannelserne.

På KVUC genkender vi ikke billedet af et haltende samarbejde mellem VUC’er og erhvervsuddannelserne.

Tværtimod, for KVUC har en række af velfungerende og solide lokale samarbejder med erhvervsuddannelserne, og KVUC’s ledelse, lærere og vejledere er i daglig kontakt med kolleger og samarbejdspartnere på stort set alle erhvervsskoler i hovedstadsområdet.

Vores fokus er at løfte den enkelte unge, og derfor skal vi trække på det bedste fra alle institutioner, når vi skaber uddannelsesløsninger.

Der er mange eksempler. KVUC…

  • Samarbejder tæt med Hotel- og Restaurantskolen, Next og SOPU’s omsorgs-, sundheds- og pædagogikuddannelser om forberedende forløb
  • Samarbejder om undervisning i engelsk og dansk med NEXT, der er københavnsområdets største leverandør af erhvervsuddannelser.
  • Leverer censorer i flere fag til erhvervsskolernes optagelsesprøver.
  • Støtter med mentortilbuddet Genvejen en lang række unge med forskellige udfordringer i at blive klar til at tage en uddannelse. Mentorerne følger de unge helt til dørs på erhvervsuddannelserne, hvor de fx hjælper de unge med ansøgninger og kontakt til vejledere. 92% af de unge fra Genvejen går videre på en erhvervsuddannelse.
  • Har med succes løftet 250 tosprogede unge og voksne sprogligt og fagligt, så de blev klar til uddannelserne på Hotel- og Restaurantskolen og SOPU via KVUC’s koncept branchedansk med løbende optag.
  • Driver projektet Upgrade, der har udviklet nye koncepter for forberedende forløb til erhvervsuddannelserne med overordentligt positive resultater. KORA laver følgeforskning på projektet.
  • Er med i en formel samarbejdsaftale mellem VUC’er og erhvervsuddannelser i hovedstadsområdet, der forpligter alle parter til at lave gode forløb, der forbereder unge til erhvervsuddannelserne. Parterne mødes løbende og følger op.

Hvorfor gå baglæns?
Alle de forskellige samarbejder med erhvervsuddannelserne er karakteriseret af, at vi kombinerer vores uddannelser og forskellige fagligheder på tværs af institutioner til at skabe fleksible og hurtigtvirkende uddannelsesveje til de unge.

De tre-måneders kurser, som Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier taler om, er en snæver og kortsigtet løsning, der kun passer til de få. At fokusere udelukkende på én type forberedende forløb er at gå baglæns.

Der er behov for et fleksibelt tilbud, der sikrer, at de enkelte unge kan gennemføre netop det forløb, der matcher den enkeltes behov og fremtidsønsker. Det skal være en flersporet motorvej med forskellige udfletningsmuligheder, frakørsler og tilkørsler – og et hold af vejledere, så alle kan blive hjulpet ind i det rette spor. KVUC har (med sin volumen og mange forløb) netop den motorvej til erhvervsskolerne.

Meget mere end en kamp om et kursus
Det handler om meget mere end at gafle unge til en enkelt type forberedende kursus. De forberedende tilbud skal være fleksible og give de unge mulighed for at skifte spor i takt med, at de bliver mere afklarede. Det handler om at hjælpe de unge med at finde deres rette hylde i livet – både uddannelsesmæssigt, fagligt, socialt og personligt. Og det er VUC’ernes spidskompetence.

Vi har masser af unge på avu, som tror, at de skal videre på en hf, og så finder ud af, at det slet ikke er det, de vil. Vores vejledere og lærere sætter konstant fokus på, hvor mange gode uddannelsesmuligheder, der er – herunder også på erhvervsuddannelserne.

Mange af vores avu-kursister har haft problemer i deres skoleforløb. Hos os får de glæden ved at tage en uddannelse. På KVUC lærer unge både det faglige og alle de grundlæggende ting som at møde til tiden, at forberede sig, at koncentrere sig, at gennemføre noget.

De opbygger samtidig de strategier og studiekompetencer, der er helt afgørende for at gå videre i uddannelsessystemet. Det er tit de forhold, der volder de største problemer. Men det er også netop det, som vores lærere og vejledere har årelang erfaring med at støtte kursisterne i.

Lad os få fokus på det, det handler om: At løfte og hjælpe de unge med at blive afklaret, komme på sporet fagligt og hjælpe dem i gang med den rigtige uddannelse - for dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00