Debat

Lederne: Det haster med at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive

DEBAT: En ny prognose viser, at Danmark risikerer at mangle 85.000 faglærte i 2015, og samtidig vakler planen om at få 30 procent flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Der er akut behov for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive, skriver Henrik Casper.

Der er akut behov for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive for de unge, skriver Henrik Casper.
Der er akut behov for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive for de unge, skriver Henrik Casper.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Casper
Chefkonsulent i Lederne

Det var ærlig talt lidt nedtur at læse Altinget: uddannelse fredag morgen med nyheden om, at de politiske forhandlinger om nye tiltag er strandet, og at der lige nu ikke er forhandlingsmøder i kalenderen.

Fra Lederne har vi en klokkeklar besked til politikerne: Det er en absolut hasteopgave at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive for de unge!

De danske virksomheder og ledere er helt afhængige af, at vi uddanner langt mere faglært arbejdskraft end i dag, og at de nyuddannede bliver endnu dygtigere. Prognoser viser, at vi risikerer at mangle op til 85.000 faglærte allerede i 2025, hvis vi ikke lykkes med at få betydeligt flere unge end i dag til at vælge en erhvervsuddannelse.

Fakta
Deltag i debatten!
 Skriv til [email protected]

Siden 2015 er det desværre gået den gale vej, og færre valgte i 2017 en erhvervsuddannelse end før erhvervsuddannelsesreformen. Det kan blive en alvorlig bremse for væksten i dansk erhvervsliv.

Brug for et prestigeløft
Med al respekt for det politiske spil og de forskellige ønsker, som Folketingets partier har, vil vi derfor fra Ledernes side opfordre til, at alle sætter fokus på vigtigheden af opgaven og hurtigst muligt får sat nye møder i kalenderen.

Vi SKAL gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive, så vi kan nå målet med reformen, hvor 30 procent af afgangseleverne fra grundskolen skal vælge erhvervsuddannelserne i 2025. Det svarer til 4.000 flere unge om året end i dag.

Vi skal skabe mere prestige om erhvervsuddannelserne.

Henrik Casper
Chefkonsulent, Lederne

Det er mange, men vi tror på, at det er muligt med en fokuseret indsats fra både erhvervsskoler, virksomheder og grundskoler. Og første skridt er, at Christiansborg-politikerne skaber bedre rammer for erhvervsuddannelserne.

Det handler om penge, men det handler i høj grad også om indhold. Vi skal skabe mere prestige om erhvervsuddannelserne, så både de unge og deres forældre opdager, hvor mange muligheder de faglærte uddannelser har.

Behov for en ny fortælling
Derfor skal vi styrke fortællingen om, at en erhvervsuddannelse også er et klogt valg, hvis drømmen er fast job, en god indtægt eller mulighed for forfremmelse og egen virksomhed. Man kan sætte handling bag ordene ved blandt andet at sætte iværksætteri og ledelse på skemaet i erhvervsuddannelserne.

Fire ud af ti iværksættere i Danmark er rent faktisk uddannet fra en erhvervsskole, selv om det ofte er højtuddannede it-iværksættere og designere, der løber med opmærksomheden. 

Og så skal vi have erhvervsuddannelserne til at appellere til alle unge – ikke mindst kvinderne. I dag er der over dobbelt så mange mænd som kvinder, som søger ind på erhvervsuddannelserne, og vi skal i langt højere grad udnytte potentialet i at få flere kvindelige faglærte.

Ud over et generelt løft af erhvervsuddannelserne kan det for eksempel ske ved at lægge mere vægt på design, kreativitet og innovation. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00