Massivt pres på minister: Drop klageinstans mod mobning

MOBNING: Organisationerne bag folkeskolen lægger pres på undervisningsministeren for at få hende til at opgive klageinstans mod mobning. Indtil for nylig var ministeren enig med dem.

En klageinstans mod mobning vil ikke hjælpe børnene, men blot øge bureaukratiet, lyder det nu fra skolens organisationer.
En klageinstans mod mobning vil ikke hjælpe børnene, men blot øge bureaukratiet, lyder det nu fra skolens organisationer.Foto: Jeppe Carlsen
Erik Bjørn Møller

Regeringens lovforslag om at oprette en klageinstans mod mobning er en mistillidserklæring over for de ansatte på landets skoler og institutioner, der i forvejen tager mobning blandt børn dybt seriøst.

Sådan lyder det nu i et stærkt kritisk brev, som organisationerne bag folkeskolen netop har sendt til undervisningsminister Merete Riisager (LA) med en klar opfordring til at droppe lovforslaget, der ifølge parterne blot vil medføre mere bureaukrati, mens det vil forhale en nødvendig pædagogisk indsats.

Samtlige formænd bag brev
Brevet er afsendt af formændene for KL's Børne- og Kulturudvalg, Danmarks Lærerforening, Børne- og Kulturchefforeningen, Skolelederforeningen, BUPL og BUPL's Lederforening, der alle har afgivet høringssvar og vendt sig skarpt imod det omstridte lovforslag.

”Mobning skal bekæmpes i et samarbejde mellem de professionelle, forældre og børn. Lovforslaget viser mangel på tillid til, at de ansatte på skoler og institutioner tager mobning seriøst, og lovforslaget overser det arbejde, som skolebestyrelser og forældre gør sammen for at komme mobning til livs,” lyder det fra organisationerne i brevet til ministeren.

Velkendt argument
Argumentet om at lovforslaget først og fremmest vil medføre øget bureaukrati er i øvrigt ikke nyt for undervisningsminister Merete Riisager.

Det brugte hun nemlig selv, da hun – kort tid før sin ministerudnævnelse – gik forrest i kritikken af forslaget, som hendes forgænger, Ellen Trane Nørby (V) blev enig med et bredt flertal af partier om.

”Vi mener ikke, at ét eneste barn vil få glæde af instansen,” lød det i november fra Merete Riisager.

Men siden blev hun minister, og så måtte hun ændre på retorikken:

”Jeg kan bare sige, at det er et klagenævn, der har været efterspurgt – i høj grad fra eleverne, men også andre, blandt andre politiske partier – så nu sætter vi det i søen, og så er det min forventning, at det gør min bekymring til skamme og lever op til forventningerne fra elevernes og andre interessenters side, og at det vil bidrage til, at færre børn oplever mobning,” lød det tirsdag fra Merete Riisager i Altinget.

Sværere med digital mobning
Ifølge lovforslaget skal den nye klageinstans placeres i Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM). Men skolens organisationer mener, at ressourcerne i stedet burde prioriteres til at styrke DCUM's rolle som vidensinstitution og rådgivende organ for kommmuner og skoler.

”Digital mobning gør mobning endnu mere komplekst at forebygge og bekæmpe. Det kræver viden, tillid og rådgivning frem for bureaukrati at skabe fælles fodslag og indsats på tværs af fagprofessionelle, forældre og børn,” lyder det fra de seks formænd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00