Merkantile eux-elever dropper ud i hobetal

EUX: Undervisningsministeriet har set på de første merkantile eux-elevers overgang til hovedforløbet. Resultatet er nedslående. Blot 20 procent af eleverne fortsætter i hovedforløbet.

Undervisningsministeriet har set på de merkantile eux-elevers uddannelsesfærd. Resultatet er uacceptabelt, mener ministeren.
Undervisningsministeriet har set på de merkantile eux-elevers uddannelsesfærd. Resultatet er uacceptabelt, mener ministeren.Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall
Fakta
De merkantile uddannelser med eux er blandt andet eventkoordinator, finans- og handelsuddannelsen.

Eux-eleverne fordeler sig på 41 erhvervsskoler (hovedinstitutioner).

Fire skoler har knap 700 af 1.925 elever (Aarhus Business College, Knord, Niels Brock og TietgenSkolen).

Blandt de første merkantile eux-elever efter reformstart ser det ud til, at andelen, der opnår kompetence til hovedforløbet, er højere på skoler med få elever.

Kilde: Undervisningsministeriet

Bekymrende. Problematisk. Uacceptabelt.

Sådan lyder reaktionen fra erhvervsskolerne, Dansk Erhverv og undervisningsministeren onsdag, efter Undervisningsministeriet for første gang har sat tal på de merkantile eux-elevers uddannelsesfærd.

Tallene viser, at knap 70 procent af de 1.925 elever, der begyndte på en merkantil eux-uddannelse i 2. halvår 2015, gennemførte grundforløbet.

Dokumentation

Om overgangsordningen

Specielt på de merkantile erhvervsuddannelser har der tidligere været en stor del elever, der dobbeltuddanner sig.

Studenter har således typisk suppleret deres afsluttede gymnasieuddannelse med en toårig merkantil erhvervsuddannelse.

Med erhvervsuddannelsesreformen fra 2014 forsøgte aftalepartierne at minimere denne type dobbeltuddannelse – bl.a. ved at give studenter direkte standardiseret merit på merkantile grund- og hovedforløb.

For at sikre, at virksomhederne fik tid til at indstille sig på de merkantile eux-uddannelsers nye struktur, blev aftalepartierne enige om at indføre ”en overgangsordning for studenter på det merkantile område, så uddannelsesaftaler indgået og påbegyndt senest den 1. august 2020 kan omfatte en uddannelsestid i hovedforløbet på op til to år, hvortil kommer grundforløbsundervisning.”

Kilde: Undervisningsministeren, april 2014.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00