Minister vil bremse frås på erhvervsskoler

KONSEKVENS: Undervisningsministeren strammer grebet om erhvervsskolerne efter kritik af overforbrug fra Rigsrevisionen. Erhvervsskolerne finder kritikken helt ude af proportioner.

"Pengene har ikke været brugt på en ordentlig måde," siger undervisningsministeren, der nu vil stramme op med tilsyn og nye retningslinjer for erhvervsskolerne.
"Pengene har ikke været brugt på en ordentlig måde," siger undervisningsministeren, der nu vil stramme op med tilsyn og nye retningslinjer for erhvervsskolerne.Foto: Flemming Leitorp
Erik Bjørn Møller

Med nye retningslinjer og skærpet tilsyn vil undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skride ind over for landets erhvervsskoler for at sikre, at skolerne ikke fråser med de offentlige midler.

Det sker efter, at Rigsrevisionen og Folketingets statsrevisorer i efteråret anklagede erhvervsskolerne for ”manglende sparsommelighed” med blandt andet cheflønninger og regelbrud på en række forskellige områder.

Blandt andet kritiserede Rigsrevisionen, at skoleledere i en række tilfælde har været indplaceret i højere lønrammer end bevilget.

Behov for opstramning
”Vores initiativer understreger, at vi har taget sagen alvorligt – og der var der også grund til. Jeg vil ikke botanisere i, hvordan statsrevisorer definerer frås og overforbrug, men jeg synes egentlig bare, at deres sprogbrug understreger, at pengene ikke har været brugt på en ordentlig måde,” siger undervisningsministeren til Altinget.

Ja, der er nogle administrative fejl, ja, der er nogle fejl med mindre beløb. Men der er tale om små beløb, og derfor har jeg det svært med, at det pludselig bliver kørt ind i en proces med kritik af manglende sparsommelighed og krav om, at vi skal spare et trecifret millionbeløb.

Lars Kunov
Direktør for Danske Erhvervsskoler

Efter Rigsrevisionens rapport har Folketingets statsrevisorer konkluderet, at "der er behov for, at der på alle erhvervsskoler strammes op med hensyn til administrationen af ledelsens løn- og ansættelsesvilkår, tjenesterejser, repræsentation og kørsel".

Nye retningslinjer på vej
Derfor udsender Undervisningsministeriet om kort tid et såkaldt hyrdebrev til samtlige erhvervsskoler, hvor reglerne indskærpes. Brevet vil også indeholde nye retningslinjer for blandt andet repræsentation og gaver til ansatte.

Desuden vil ministeriet i 2016 gennemføre et tilsyn af skolernes brug af resultatlønskontrakter, ligesom ministeriet planlægger konkret opfølgning over for de skoler, som Rigsrevisionen specielt har hæftet sig ved i undersøgelsen.

”Vi har en presset økonomi, hvor alle må holde for. Derfor er det også vigtigt, at vi får luget ud i den slags brug af midler til uddannelse, så vi sikrer, at pengene bruges til at skabe god kvalitet i vores uddannelser,” siger Ellen Trane Nørby.

Hos Danske Erhvervsskoler er direktør Lars Kunov tilfreds med at få lukket sagen, der har givet dønninger i erhvervsskolernes verden.

Men han stiller sig samtidig uforstående over for Rigsrevisionens konklusioner og hele sagens forløb.

"Konklusioner ude af proportioner"
”Der skal selvfølgelig ikke herske tvivl om, at gældende regler skal overholdes. Det er skatteborgernes penge, vi har med at gøre. Og selvfølgelig må man ikke give en blomstergave, hvis der ikke er bemyndigelse til det, og selvfølgelig skal lederne huske at have kørselstilladelsen i orden,” siger Lars Kunov – og tilføjer:

”Men derfra og så til at drage en generel konklusion om manglende sparsommelighed og høre ministeren bruge det i et samråd som et argument for, at vi kan spare et trecifret millionbeløb, er der uendelig langt,” lyder det fra Danske Erhvervsskolers direktør.

Han er specielt fortørnet over denne udtalelse fra formanden for Folketingets statsrevisorer, Peder Larsen (SF), til Altinget:

Så synes man måske ikke helt, at man får løn som fortjent, sådan i bred forstand, og så kan man fristes til at belønne sig selv, måske især hvis man synes, at man i forvejen har en lidt trøsteløs tilværelse, fordi det er nemmere at få elever trukket ind på gymnasierne end på erhvervsskolerne,” sagde Peder Larsen, da Altinget løftede sløret for sagen i efteråret.

”Han skylder stadig at uddybe, hvor i rapporten han finder belæg for det. Jeg har det rigtig skidt med den udtalelse. Der er ikke nogen, der har siddet og bevilget sig selv lønforhøjelser i det her. Ja, der er nogle administrative fejl, ja, der er nogle fejl med mindre beløb. Men der er tale om små beløb, og derfor har jeg det svært med, at det pludselig bliver kørt ind i en proces med kritik af manglende sparsommelighed og krav om, at vi skal spare et trecifret millionbeløb,” siger Lars Kunov.

Bevidst ordvalg
Han påpeger også, at skolerne aldrig er blevet partshørt af Rigsrevisionen, hvilket blandt andet har betydet, at rapporten indeholder fejlagtige oplysninger om en skoles engagement som sponsor for en ishockeyklub.

"Proportionerne i det her undrer os stadig," siger direktøren.

Han understreger, at han er meget bevidst i sit valg af ord.

”Jeg vil ikke stille mig op og råbe om injurier og drama. Hvis alle havde holdt de sobre prorportioner, havde det her været en bedre sag,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Lars Kunov

Rådgiver, KunovConsult, fhv. direktør, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
major (1997), cand.jur. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00