Ny debat: Hvordan styrker vi en folkeskole, som flere og flere fravælger?

DEBAT: Flere og flere vælger folkeskolen fra til fordel for fri- og privatskoler. Hvordan styrker vi folkeskolen og vender udviklingen - og skal den overhovedet vendes? Det spørger vi om i en ny debat. Mød debattørerne her.

Foto: /ritzau/Katinka Hustad
Signe Løntoft

Af Signe Løntoft
Fagdebatredaktør

Flere og flere forældre vælger folkeskolen fra til fordel for privat- og friskoler, når de skal tage stilling til, hvor deres børn skal lære at læse og regne. Næsten 120.000 børn - eller cirka 18 procent af Danmarks grundskoleelever - går på en fri- eller privatskole. Andelen er steget uafbrudt i ti år, og folkeskolereformen har ikke knækket kurven. I forsommeren viste en ny undersøgelse fra DST Survey, at en del af fravalget skyldes forældres utilfredshed med folkeskolen.

Det har affødt bekymrede panderynker hos politikere og skolefolk. S og SF kaldte i april undervisningsminister Merete Riisager (LA) i samråd for at redegøre for ”smertegrænsen” i forhold til elevfordelingen mellem folkeskolen og privatskolerne - og udtrykte bekymring for, at folkeskolen ikke længere ville være en samfundsbærende institution. I dag er fordelingen mellem de to skoleformer i runde tal 80/20 procent i folkeskolens favør. 

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00