Ny fusionsaftale stritter i hver sin retning

FORLIG: Flere ingeniørhøjskole-fusioner kan være på vej, lyder det fra Ingeniørhøjskolen i København, som glæder sig over ny politisk aftale. Men samlet set sender aftalen modsatrettede signaler, lyder kritikken fra FTF-formand Bente Sorgenfrey, som efterlyser en langsigtet strategi.
Fremtidens østjyske ingeniører bliver uddannet på Aarhus Universitet. En fusion med et universitet kan også blive en realitet for de studerende på Ingeniørhøjskolen i København.
Fremtidens østjyske ingeniører bliver uddannet på Aarhus Universitet. En fusion med et universitet kan også blive en realitet for de studerende på Ingeniørhøjskolen i København.
Marie Dissing Sandahl

På ét plan er vi en sektor, men der er meget stor forskel mellem de sundhedsfaglige eller pædagogiske uddannelser og så ingeniørerne. Ikke bare på uddannelsernes indhold, men også på aftagerforholdene. Og i bund og grund fylder vi ikke ret meget i den sektor, som vi er en del af.

Conni Simonsen
Rektor, Ingeniørhøjskolen i København
Først den ene vej og så den anden vej. Den nye delaftale om professionshøjskolerne, som regeringen indgik i sidste uge med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale, er en aftale med modsatrettede politiske signaler. Sådan lyder det fra FTF-formand Bente Sorgenfrey, som mener, at aftalen understreger nødvendigheden af en langsigtet strategi for professionshøjskolerne.

I aftalen styrkes professionshøjskolerne ved potentielt at kunne oprette master-uddannelser allerede fra foråret 2012, som længe har været et ønske i sektoren, men samtidig giver den nye politiske aftale Ingeniørhøjskolen i Århus lov til at fusionere med Aarhus Universitet. Dermed forsvinder én professionshøjskole, og der lægges i aftalen op til, at også Ingeniørhøjskolen i København får mulighed for at fusionere med et universitet.

Det er ærgerligt, at enkelte professionshøjskoler har ligget lidt på sidelinjen og nu fusionerer med et universitet, mener Bente Sorgenfrey, selvom hun understreger, at en enkelt institution ikke får læsset til at vælte. Men aftalen er i høj grad også et udtryk for, at de politiske vinde blæser i hver sin retning, lyder det. Hun efterlyser derfor en langsigtet strategi for professionshøjskole-sektoren.

"Vi har brug for, at sektoren og uddannelserne styrkes mest muligt, og det forudsætter en grundig diskussion af, hvor vi skal hen," siger hun og peger på, at professionshøjskolerne enten kan forsøge at styrke sektoren ved at holde sig helt fri af universiteterne, eller det modsatte, nemlig i højere grad at arbejde sammen med universiteterne og have det uddannelsespolitiske slutmål at have adskilte professionsuniversiteter og forskningsuniversiteter.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00