Nye Borgerlige: Skolen er folkets – ikke politikernes

DEBAT: Selvom regeringens skoleudspil er positivt, er ambitionsniveauet ikke højt nok. De enkelte skoler skal have mere frihed, og politikerne skal blande sig mindre, skriver Mette Thiesen fra Nye Borgerlige.

Af Mette Thiesen (NB)
Spidskandidat for Nye Borgerlige i Nordsjællands Storkreds og skolepolitisk ordfører

Det er positivt, at regeringen har fremlagt et nyt skoleudspil. Ambitionsniveauet kunne dog godt være højere. Der bliver nemlig ikke rettet op på den forfejlede skolereform, hvis politikerne ikke er ambitiøse nok.

Skolereformen skulle gøre alle børn så dygtige som muligt. Reformen medførte heldagsskole og understøttende undervisningen, men reelt har den ikke løftet fagligheden i undervisningen.

Regeringen foreslår nu at forkorte skoleugen med 1,8 timer, lave den understøttende undervisning om til faglig undervisning og lave et forsøg med selvstyrende skoler.

Politikerne skal stoppe med at blande sig
I Nye Borgerlige har vi i lang tid ment, at folkets skole skal tilbage til folket. Desværre har politikerne blandet sig mere og mere. De har indført reform på reform, der er baseret på de pædagogiske teorier, som lige var oppe i tiden. Den sidste reform blev endda skabt helt uden egentlig evidens.

Politikerne har bureaukratiseret og øget byrden af dokumentation, mens fagligheden i skolerne er blevet udhulet. Lærerne bruger ekstremt meget tid på at udfylde skemaer og bruge diverse digitaliseringsplatforme i stedet for at bruge tiden der, hvor de burde – nemlig med at undervise vores børn.

Jeg oplever det selv dagligt i mit arbejde som skolelærer. Jeg ser, hvordan politikerne har djøfiseret skolen. De bygger til stadighed på med love og regler, så folkeskoleloven nu er ufremkommelig og uforståelig. En dræber af virkelyst og kreativitet. Det demotiverer de kloge og dygtige mennesker, som brænder for at skabe den bedste skole. De flygter fra folkeskolen.

Frihed til at skabe den bedste skole
I Nye Borgerlige vil vi vise tillid til de mennesker, der ved, hvordan man skaber den gode skole. De dygtige ledere og lærere og de engagerede forældre. De skal have meget mere frihed til at skabe den skole, de vurderer, er bedst for deres område og deres børn.

Vi vil væk fra storskoler. Vi vil lade de små skoler overleve. Vi vil lade skolerne være individuelle og ikke ensrettede.

Når skolereformen nu skal ændres, er det derfor essentielt, at det giver mere frihed til de enkelte skoler. At politikerne blander sig meget mindre, lægger færre restriktioner og viser tillid til fagpersonerne.

Det nye udspil fra regeringen har nogle rigtige tanker, og det glæder mig, at reformen skal genforhandles. Det er et skridt i den rigtige retning, og det vil Nye Borgerlige gerne bidrage til. Dog er der også mange tanker om politisk indblanding i skolerne, som de ansvarlige politikere gerne må droppe, inden forhandlingerne begynder.

Skolen er folkets – ikke politikernes!

Forrige artikel HK og Dansk Erhverv: Besparelser på erhvervsuddannelser kan ikke betale sig HK og Dansk Erhverv: Besparelser på erhvervsuddannelser kan ikke betale sig Næste artikel Gymnasieelever: Styrkelse af naturfag kræver finansiering Gymnasieelever: Styrkelse af naturfag kræver finansiering