Debat

Radikal Ungdom: Seksualundervisning skal være obligatorisk for alle lærerstuderende

Vi skylder de unge at gøre seksualundervisningen obligatorisk, så kompetencerne i at undervise i køn, krop og seksualitet forankres bredt i læreruddannelsen, skriver Maria Georgi Sloth.

Vi skal sikre, at lærerne får den nødvendige viden og uddannelse til at kunne varetage undervisningen, skriver Maria Georgi Sloth.
Vi skal sikre, at lærerne får den nødvendige viden og uddannelse til at kunne varetage undervisningen, skriver Maria Georgi Sloth.Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste uge deltog mange skoleklasser landet over i Uge Sex og lærte om samtykke og grænser.

Det er dejligt, at eleverne i en uge får sat så væsentlige emner på skemaet, men resten af året halter seksualundervisningen desværre stadig slemt bagefter på de danske folkeskoler.

Vi er nødt til at gøre noget seriøst for at forbedre seksualundervisningen – andet kan vi ikke være bekendt over for de unge.

Undervisning er ringe og utidssvarende

I de nyeste undersøgelser fra blandt andet Projekt Sexus og Undervisningsministeriet dumper seksualundervisningen gevaldigt.

Undervisningen kan være meget mere end kondomer på bananer

Maria Georgi Sloth
Uddannelsesordfører, Radikal Ungdom

Eleverne synes undervisningen er ringe og mangler viden om alt fra kønssygdomme og prævention til sex, seksualitet, ligestilling og rettigheder. Samtidig føler alt for få lærere sig klædt på til at varetage undervisningen. De mangler viden, ressourcer og struktur.

Det er slet ikke godt nok, for god og tidssvarende seksualundervisning kan være afgørende for at styrke unges sundhed og selvværd, men også for at forebygge de ubehagelige og grænseoverskridende oplevelser, som alt for mange unge desværre bliver udsat for.

Vi har et ansvar for at gøre, hvad vi kan, for at så få unge som muligt i fremtiden skal opleve at få overskredet deres grænser. For at så få som muligt skal opleve at åbne deres telefon og opdage, at de har fået delt deres privatliv på internettet. For at så få unge som muligt skal stå uden den nødvendige viden til at passe på deres egen og hinandens seksuelle sundhed.

Obligatorisk undervisning og efteruddannelse

Derfor skal vi fortsat kæmpe for at forbedre seksualundervisningen på flere fronter.

Vi skal sikre, at lærerne får den nødvendige viden og uddannelse til at kunne varetage undervisningen. I dag er det kun et mindretal af lærerstuderende, der gennemfører det frivillige modul om “sundheds- seksualundervisning og familiekundskab” på læreruddannelsen. Det skal gøres obligatorisk, så kompetencerne i at undervise i køn, krop og seksualitet forankres bredt i læreruddannelsen. Samtidig skal der sikres ressourcer til at efteruddanne øvrige lærere på skolerne.

Vi ønsker derfor at give seksualundervisningen sit eget faste timetal, så der bliver tiden og strukturen til at prioritere den

Maria Georgi Sloth
Uddannelsesordfører, Radikal Ungdom

Vi skal også sørge for, at der er strukturen til at gøre undervisningen til en succes. Det problem, der fremhæves af absolut flest lærere og skoleledere i undersøgelsen fra Undervisningsministeriet, er, at seksualundervisningen er timeløs. Derfor skal den bare passes ind i undervisningen i de øvrige fag og falder ofte mellem flere stole.

Vi ønsker derfor at give seksualundervisningen sit eget faste timetal, så der bliver tiden og strukturen til at prioritere den. Med sit eget timetal vil der faktisk kunne blive sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab på alle klassetrin i folkeskolen, som det hele tiden har været meningen.

Der vil være tid til, at undervisningen kan være meget mere end kondomer på bananer, men faktisk give de unge den viden om alt fra rettigheder på nettet, følelser og forhold til forskellige seksualiteter og kønsidentiteter, som de hungrer efter.

Vi skylder de unge at tage ansvar

Selvom de seneste undersøgelser tegner et trist billede af seksualundervisningen i de danske folkeskoler, så giver de os også mange løsningsforslag.

Så lad os da lytte til dem, der arbejder med undervisningen på skolerne og bruge deres erfaringer til at lave forbedringer.

Lad os tage det politiske ansvar og gøre det nemmere for skolerne at lykkes med den gode seksualundervisning. Det skylder vi simpelthen de unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00