Trepartsaftale får ros: Her er reaktionerne

UDDANNELSE: Ny trepartsaftale skal løfte voksen- og efteruddannelserne for 2,5 milliarder. I bedste trepartsånd har vi indsamlet et udpluk af reaktioner fra fagforeninger, arbejdsgivere og politikere.  

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og LO-formand Lizette Risgaard under trepartsforhandlinger i 2016.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og LO-formand Lizette Risgaard under trepartsforhandlinger i 2016.Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Kristoffer KvalvikAnders Redder

En ny trepartsaftale faldt søndag på plads mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. 

Aftalen løber over fire år og poster i alt 2,5 milliarder i forskellige initiativer, der skal forbedre muligheden for voksen- og efteruddannelse. Blandt andet skal en ny omstillingsfond på 400 millioner kroner give ufaglærte og faglærte mulighed for på eget initiativ at videreuddanne sig. Også danskernes læse- og regnefærdigheder skal løftes med millioner af kroner. 

Altinget har samlet et udpluk af reaktioner fra politikere, fagforeninger og arbejdsgivere.  

Politikerne
På tværs af det politiske spektrum er der enighed om, at trepartsaftalen sikrer et tiltrængt løft på efteruddannelsesområdet. 

Fakta
Tre citater om aftalen
"Det er en aftale, der giver voksen- og efteruddannelserne et markant løft."
- Jacob Holbraad, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

"Jeg kunne godt have drømt om, at aftalen var mere ambitiøs." 
- Mattias Tesfaye, Socialdemokratiet.

"HK’ernes arbejdsmarked udvikler sig hurtigere end nogensinde tidligere, og derfor er uddannelse så vigtig. Nu er rammerne der, så er det op til os at fylde dem ud."
- Kim Simonsen, HK-formand. 

Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, er glad for den nye aftale, som han nu ser frem til at arbejde videre med.

”Vi skal have samspillet mellem jobcenter, A-kasser, arbejdsgiver og de ledige til at fungere. De kurser og opkvalificeringsuddannelser skal målrettes til der, hvor arbejdsgiverne siger, de mangler arbejdskraft. Vi skal sikre, at arbejdsgiverne kan få den kvalificerede arbejdskraft, de skal have,” siger han til Altinget.

Bent Bøgsted er særligt glad for, at erhvervsuddannelserne slipper for det omdiskuterede omprioriteringsbidrag, der betød en årlig besparelse på to procent.

”To-procentbesparelsen er væk, så det er rigtig positivt. Det er også noget, vi i Dansk Folkeparti ønskede at se på i finansloven. Nu er det så kommet i trepartsaftalen, hvilket gør det hele nemmere, for så har regeringen sagt, den skal væk.” 

Hos Socialdemokratiet hilser Mattias Tesfaye aftalen velkommen. Dog med lidt mindre begejstring end hos Dansk Folkeparti. 

"AMU har længe været underfinansieret, så det er godt, at de fritages fra omprioriteringsbidraget de kommende fire år," siger Tesfaye, der gerne så, at endnu flere midler var blevet prioriteret på videreuddannelse: 

"600.000 danskere har problemer med at læse, skrive og regne. Der er brug for et voldsomt løft af deres kompetencer, for ellers er der ikke ret mange jobs, de i fremtiden kan bestride. Jeg kunne godt have drømt om, at aftalen var mere ambitiøs på deres vegne. Men den her aftale er et skridt i den rigtige retning, og den giver både fag- og ufaglærte bedre muligheder for at få nye kompetencer."

Hos regeringen er der selvsagt roser til aftalen, og undervisningsminister Merete Riisager (LA) siger følgende i en pressemeddelelse: 

”Med aftalen sætter vi gang i en indsats, der skal sikre, at basale færdigheder kommer helt ud på virksomhederne. Samtidig er omstillingsfonden rettidig omhu i en tid med hurtig udvikling på arbejdsmarkedet, og den skal give den enkelte mere fleksible muligheder for at efteruddanne sig efter eget ønske og behov.”

Fagforeningerne
Fagforeningsbosserne har siden aftalen i går haft svært ved at få armene ned. 

Hos 3F, Danmarks største fagforening, der organiserer både fag- og ufaglærte, erklærer formand Per Christensen sig godt tilfreds med aftalen. 

"Dine jobmuligheder i morgen er simpelt hen bedre, hvis du løbende får opdateret din faglige viden og forbedret dine almene læse-, skrive- og it-færdigheder. Derfor er trepartsaftalen vigtig for 3Fs medlemmer," siger han i en pressemeddelelse. 

LO-formand Lizette Risgaard har spillet en central rolle i forhandlinger og opsummerer: "Alt i alt en rigtig god aftale for lønmodtagerne.” 

Også LO-formanden lægger vægt på den såkaldte omstillingsfond og den pose penge, der kastes efter læse-, skrive- og regneundervisning:

”Med aftalen sætter vi turbo på lønmodtagernes muligheder for at efter- og videreuddanne sig. Især glæder det mig, at der er afsat 400 millioner kroner til ufaglærte og faglærte, der har brug for nye kompetencer eller for helt at skifte spor. Desuden kommer der nu ekstra hjælp til de mange, der mangler basale færdigheder i at regne, skrive og læse." 

Sidst men ikke mindst stiller HK-formand Kim Simonsen sig op i koret af fagforeningsledere, der glæder sig over et kommende kompetenceløft hos medlemmerne: 

"HK-medlemmer får nu bedre og billigere muligheder for efteruddannelse. Og det er vigtigt. HK’ernes arbejdsmarked udvikler sig hurtigere end nogensinde tidligere, og derfor er uddannelse så vigtig. Nu er rammerne der – så er det op til os at fylde dem ud," siger Kim Simonsen i en pressemeddelelse.  

Arbejdsgiverne
Sidste stoleben i trepartsforhandlingerne er arbejdsgiverne. Om den nye aftale siger Jacob Holbraad, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening: 

"Det er en aftale, der giver voksen- og efteruddannelserne et markant løft, og som indeholder en række instrumenter til at sikre, at vi har de rigtige kompetencer på arbejdsmarkedet. Det er meget vigtigt i en tid, hvor Danmarks største udfordring er mangel på kvalificerede hænder og hoveder. Aftalen til knap 2,5 milliarder kroner vil skabe et mere attraktivt og fleksibelt efteruddannelsessystem til glæde for både virksomheder og medarbejdere.”

Hos Dansk Industri er man også meget tilfredse med aftalen, som vicedirektør Kim Graugaard var med til at forhandle på plads.

”Det er en rigtig god aftale, og det er en aftale, vi har prioriteret højt og arbejdet på i lang tid. Vi er også glade for, at det er en fireårig aftale. Den har meget substans, og der disponeres 2,5 milliarder kroner til forskellige initiativer hen over aftaleperioden,” siger han, selvom han godt kunne have ønsket sig en smule mere.

”Man kan altid ønske mere, og for eksempel ville vi gerne have gjort endnu mere for erhvervsuddannelserne i hele den fireårige periode. Vi skal ikke bruge i dag på at lede efter det, der ikke blev løst, men glæde os over, der faktisk er opnået enighed om rigtig meget.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00