Regeringen bruger usædvanlig forligsfinte med lovforslag om højere dagpenge

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har nu fremsat et lovforslag om at hæve dagpengene med op til 3.649 kroner, selv om Venstre og Konservative blokerer for ændringen. En "speget" måde at opsige et forlig på inden et valg, siger eksperter, der peger på, at en borgerlig regering vil få svært ved at rulle forslaget tilbage. 

Forslaget om at sætte dagpengesatsen op i de tre første måneder er nu blevet fremsat i Folketinget, selv om det kræver forligsændringer, som Venstre og Konservative blokerer for. Meget peger dog på, at ændringerne vil træde i kraft efter et valg.  
Forslaget om at sætte dagpengesatsen op i de tre første måneder er nu blevet fremsat i Folketinget, selv om det kræver forligsændringer, som Venstre og Konservative blokerer for. Meget peger dog på, at ændringerne vil træde i kraft efter et valg.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Regeringen bringer med sit seneste lovforslag om dagpenge nogle utraditionelle spilleregler på banen, når det gælder politiske forlig på Christiansborg.

Sådan lyder det fra Helene Helboe Pedersen, professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, efter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har fremsat et lovforslag om at hæve dagpengene med op til 3.649 kroner om måneden og betale for det ved at sænke en dimittendsatsen for de unge nyuddannede. 

Forslaget stammer fra reformaftalen ”Danmark kan mere I” i januar, men er omfattet af dagpengeforliget med Venstre og Konservative, der er imod at sætte satsen op. Alligevel er forslaget nu fremsat og bemyndiger beskæftigelsesministeren til at sætte det i kraft efter et valg.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00