Regeringen lancerer sin tredje ungepakke

UNGE: En ny Ungepakke fra regeringen skal sætte ekstra skub i unges muligheder for at få et job, men initiativerne tager ikke fat ved problemernes rod, nemlig praktikpladsmangelen, lyder kritikken fra S. Også finansieringen af pakken møder kritik.
Især bygge- og anlægsområdet har været præget af høj ungdomsarbejdsløshed, og regeringens Ungepakke III løser ikke problemets årsag, nemlig praktikpladsmangel, mener S.
Især bygge- og anlægsområdet har været præget af høj ungdomsarbejdsløshed, og regeringens Ungepakke III løser ikke problemets årsag, nemlig praktikpladsmangel, mener S.Foto: Colourbox.com
Marie Dissing Sandahl
Fakta

FAKTA:

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) vil snarest indkalde forligspartierne til forhandlinger, så de 13 initiativer kan blive til virkelighed. Men Ungepakke III strækker sig over et sindrigt net af forlig og tilhørende forligskredse.

Forslagene fordeler sig over en håndfuld forlig, herunder Velfærdsaftalen fra 2006.

Forligspartierne bag de politiske aftaler tæller alle Folketingets partier inklusive Per Ørum Jørgensen (KD). De Radikale, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti indgår dog udover regeringen i alle de politiske aftaler, som der skal ændres i, før Ungepakke III kan blive til virkelighed.


Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Den tredje Ungepakke i rækken fra regeringen er klar. Pakken indeholder 13 initiativer til at bekæmpe arbejdsløsheden blandt unge, som har været stigende siden sit mangeårige lavpunkt i 2008.

"Unge har det særligt vanskeligt på jobmarkedet i en krisetid, og det har de over hele verden. Derfor afsætter vi knap 180 millioner kroner til at sætte ekstra skub i mulighederne for de unge," siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

Ledigheden har i de sidste år været støt stigende blandt gruppen af 25-29-årige, og andelen af ledige i gruppen er markant højere end i resten af arbejdsstyrken. Det er en ekstraordinær situation, og derfor er der ifølge beskæftigelsesministeren behov for ekstraordinære midler, selvom ministeren dog også understreger, at den danske ungdomsarbejdsløshed for eksempel er lavere end i nabolandet Sverige.

Udover beskæftigelsesinitiativer som mulighed for længere virksomshedspraktik og øget kontakt mellem de unge og jobcenteret indeholder pakken også en række uddannelsesinitiativer. Der afsættes penge til flere læse-, skrive- og regnekurser, og der sættes penge af til en kampagne for at skabe flere praktikpladser, som målrettes mod virksomheder, som i dag ikke har elever i praktik.

Dokumentation

FAKTA: Regeringens 13 initiativer for at bekæmpe ungdomsarbejdsløshed 

En forstærket indsats for bekæmpelse af ungdomsledighed
• Øget kontakt med unge nyledige i jobcentrene

• Forlængelse af virksomhedsrettet praktik fra 4 til 13 uger

• Mulighed for "opkvalificeringsjob" til alle ledige uanset uddannelse

• Målrettet aktiv indsats over for unge ledige inden for bygge- og anlægsområdet

• Læse-, skrive- og regnekurser til flere unge

Flere praktikpladser og ekstra indsats for udsatte unge
• Kampagne for flere praktikpladser

• Kampagne for flere trainee-forløb

• Målretning af praktikpladstilskud til erhvervsskoler med sociale og kulturelle udfordringer

• Mulighed for kompetencebevis for deltagelse i produktionsskoleforløb

• Flere standardiserede egu-forløb

Nyt isbryderinitiativ for unge akademikere og styrkelse af videnpilotordningen
• Tilskud til erhvervsrettet kompetenceudvikling af akademikere

• Markedsføring af akademikere overfor små og mellemstore virksomheder

• Styrkelse af videnpilotordninge


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00