Regeringen opgiver besparelser på de frie skoler

FRISKOLE: Regeringen går ikke længere efter at skære i statstilskuddet til de frie grundskoler. Et massivt flertal var imod besparelserne.

S-regeringen strækker gevær over for et usædvanligt stort flertal i Folketinget.

Fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti har der nemlig været enighed om ikke at sænke statens tilskud til fri- og privatskoler.

Socialdemokratiet stod således alene med et ønske om skære den såkaldte koblingsprocent ned fra 76 til 71 procent.

Det skulle indbringe ca. 300 millioner kroner, men indgår nu ikke længere i finansminister Nicolai Wammens (S) finanslovsforhandlinger.

”Det er der ikke enighed om blandt de partier, som vi forhandler med. Derfor kommer det ikke til at indgå videre i forhandlingerne, at man der kunne have fundet 300 millioner kroner,” sagde han mandag aften til DR.

”Et skridt videre”
På Christiansborg og hos en lang række skoleaktører var der lettelse oven på regeringens udmelding.

Enhedslistens uddannelsesordfører Jakob Sølvhøj, som sidder med i sit partis forhandlingshold under finanslovsforhandlingerne, ser det som en solid sten, der ryddes af vejen.

”Så kom vi et skridt videre i finanslovsforhandlingerne. Vi glæder os i Enhedslisten over, at regeringen har taget de foreslåede besparelser på friskolerne af bordet. Forhåbentlig kan vi nu samles om en massiv forbedring af folkeskolens vilkår,” skriver han på Twitter.

SF’s gruppeformand og undervisningsordfører, Jacob Mark, pointerer samme sted, at der stadig arbejdes med en ny model, som skal belønne frie skoler, som gør en større social indsats.

”Arbejdet med at få lavet et socialøkonomisk tilskud, som belønner de skoler, der tager socialt ansvar, og straffer dem, der ikke gør, fortsætter. Derudover har vi en god dialog med de andre partier om at styrke folkeskolen,” skriver han.

Forrige artikel Elevvæksten på de frie skoler er bremset Elevvæksten på de frie skoler er bremset Næste artikel Forligskreds ændrer i optagelsesregler: Elever og gymnasier efterlyser mere Forligskreds ændrer i optagelsesregler: Elever og gymnasier efterlyser mere
Ny debat: Hvordan skal eleverne fordeles på gymnasierne?

Ny debat: Hvordan skal eleverne fordeles på gymnasierne?

NY DEBAT: Efter et års ventetid har ekspertgruppen om elevfordeling offentliggjort sine anbefalinger til, hvordan gymnasieelever skal fordeles. Derfor sætter Altinget Uddannelse elevfordeling til debat blandt en række af områdets vigtigste aktører.