Regeringen vil hente FGU-millioner på erhvervsskoler

FGU: Aftalepartierne bag FGU skal finde 60 millioner kroner til uddannelsen. Regeringen foreslår at hente en del af dem hos udvalgte erhvervsskoler, men flere partier er skeptiske.

Technical Education Copenhagen (TEC) er en af de institutioner, som risikerer at skulle spare.
Technical Education Copenhagen (TEC) er en af de institutioner, som risikerer at skulle spare.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Da aftalepartierne i 2017 blev enige om en ny forberedende grunduddannelse, efterlod de samtidig en ubetalt regning til dem selv.

I uddannelsens økonomi var der nemlig indregnet en negativ budgetregulering.

Den betyder, at partierne (V, LA, K, DF, S, SF og R) nu skal blive enige om at finde 59,8 millioner kroner ekstra om året til FGU.

Dokumentation

Historien forklaret:

Hullet i FGU-økonomien – eller den ”udestående finansiering” af reformen – lød oprindelig på 52,5 millioner kroner i 2019 og 110 millioner kroner i årene derefter.

Sidste år blev aftalekredsen dog enig om at fylde noget af hullet op ved blandt andet at sænke undervisningstaxameteret til fjernundervisning på de almene voksenuddannelser og ungdomsuddannelser.

Derfor er finansieringsopgaven ikke helt så stor i år som oprindelig aftalt.

Om regionaliseringsfaktoren og regeringens forslag:

Regionaliseringsfaktoren sikrer kort sagt, at institutioner, som ligger steder i landet, hvor udgifter til ejendomsskat, byggeri og andet er høje, kompenseres med et højere bygningstaxametertilskud.

I nogle kommuner – særligt i hovedstadsområdet og større provinsbyer – betyder regionaliseringsfaktoren, at institutioner kan gange deres bygningstakst på finansloven med 1,1.

1,1 er den højeste faktor, og den foreslår regeringen at nedsætte til 1,05.

Forklaringen lyder i et notat fra regeringen blandt andet, at “udviklingen mod større institutioner spredt over flere udbudssteder gør regionaliseringsfaktoren på 1,1 mindre relevant og retfærdig.”

Derudover anføres det:

“Flere af de skoler, der har tilknyttet regionaliseringsfaktoren 1,1 afholder en betydelig del af deres aktivitet i kommuner, hvor andre skoler har en lavere regionaliseringsfaktor”.

En nedsættelse af regionaliseringsfaktoren skal frigøre i alt 8,8 millioner kroner om året – foreløbigt frem til og med 2023.

Midlerne vil blive hentet på i alt syv institutioner, der alle ligger i hovedstadsområdet.

I parentes ses ændringen i de berørte institutioners bygningstilskud i 2020.

NEXT (- 2,9 mio. kr.)
TEC (- 2,3 mio. kr.)
Unord (- 1,9 mio. kr.)
Niels Brock (- 0,9 mio. kr.)
Hotel- og Restaurantskolen (- 0,6 mio. kr.)
Håndværker-Skolehjemmet i København (- 0,1 mio. kr.)
Sosu-uddannelserne, Diakonissestiftelsen (- 0,1 mio. kr.)


0:000:00