Riisager om lukningstruede gymnasier: Anerkender ikke dommedagsretorik

SAMRÅD: Gymnasier i udkantsområder risikerer at lukke, hvis omprioriteringsbidraget fortsætter, lyder advarslen fra S til regeringen. Det er ikke besparelser i sig selv, der truer gymnasierne, siger undervisningsministeren.

Sebastian Risbøl JacobsenMalte Bruhn

Himlen er ikke blevet mere blå, efter samrådet gik i gang

Magnus Heunicke (S)
Landdistrikts- og øordfører
Fakta
Omprioriteringsbidraget 
I forbindelse med finansloven for år 2016 vedtog den daværende V-regering med støtte fra K, LA og DF at indføre et omprioriteringsbidrag på to procent på undervisnings-, uddannelses- og kulturområdet. 

Omprioriteringsbidraget har muliggjort, at Folketinget løbende har kunnet flytte midler rundt mellem områder, så pengene er blevet anvendt efter en politisk prioritering.

I forbindelse med finanslovsforslaget for 2019 foreslog regeringen at ændre omprioriteringsbidraget i 2022. 

Regeringen foreslår, at uddannelsesinstitutionerne fortsat skal spare to procent om året. Forskellen er, at provenuet fra år 2021 skal gå tilbage – ikke til de enkelte institutioner – men til målrettede og politisk vedtagne initiativer på området i år 2022. Og så fremdeles i de efterfølgende år.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har i et udvalgssvar sat tal på omprioriteringsbidragets konsekvenser for alle gymnasier. Samlet set løber besparelserne op i 1,6 mia. kr. for perioden 2016-2021. Det beløb svarer til lidt mere end 2.766 årsværk af fuldtidsansatte gymnasielærere. 

Kilde: dr.dk, mm.dk og Finansministeriet

”Omprioriteringsbidraget i sig selv vil ikke per definition føre til til lukninger af gymnasier i udkantsområderne.” 

Sådan sagde undervisningsminister Merete Riisager (LA) i et samråd onsdag om omprioriteringsbidragets konsekvenser for de små landdistriktsgymnasier.

Samrådet foregik i Udvalget for Landdistrikter og Øer, og manden bag indkaldelsen var Socialdemokratiets Magnus Heunicke.

Dokumentation

Artiklens overskrift er ændret 8/11, kl. 12.20.

Overskriften lød tidligere "Riisager om lukningstruede gymnasier: Drop dommedagsretorikken".


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00