Rød blok vil bremse behandling af lavere skoleydelse til elever

UDSÆTTELSE: Ligesom det sidste år lykkedes at spænde ben for nedsættelse af pensionisters boligydelse, vil rød blok nu bremse omstridt nedsættelse af ydelsen til produktionsskoleelever – i første omgang ved at udsætte behandling af lovforslaget.

Eleverne på produktionsskolerne står til markant lavere skoleydelse fra næste år.
Eleverne på produktionsskolerne står til markant lavere skoleydelse fra næste år.Foto: JENS NØRGAARD LARSEN
Erik Bjørn Møller

I håb om at få verfet regeringens forslag helt af bordet i sidste øjeblik forsøger en samlet opposition nu at trække behandlingen af den omstridte nedsættelse af ydelsen til elever på produktionsskoler i langdrag.

Det sker i dag på et møde i Folketingets undervisningsudvalg, hvor Socialdemokratiet, SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet vil opfordre undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at udskyde behandlingen af lovforslaget, indtil de har fået svar på to spørgsmål om forældreindtægter, som ministeriet hidtil ikke har kunnet besvare.

Parallel til boligydelsen
”Vi mener, at de to spørgsmål skal besvares ordentligt, inden vi kan afgive betænkning. Jeg ved, at Danmarks Statistik vil kunne lave en registerkørsel og skaffe de her oplysninger på tre timer. De her oplysninger er vigtige, og jeg har overvejet selv at betale for det, men jeg vil jo gerne have, at det er ministeriet, der står for det,” siger Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye.

Han opfatter sagen om nedsættelsen af ydelsen til cirka 12.000 elever på produktionsskoleleverne som en parallel til sidste års diskussion om pensionisters boligydelse, hvor Dansk Folkeparti i sidste øjeblik fik kolde fødder efter regneeksempler fra Ældre Sagen.

Det har jo ikke noget med harmonisering at gøre, det har vi fået pillet fuldstændig fra hinanden.

Mattias Tesfaye
Erhvervsuddannelsesordfører for Socialdemokratiet

Regeringens forslag om at skære markant i produktionsskoleelevernes skoleydelse har vakt voldsom furore både blandt elever og skoleledere, der både har demonstreret og bombarderet Folketinget med protester mod det, de opfatter som en ”massakre.”

"Det er ikke en harmonisering"
Forslaget begrundes fra regeringens side med et ønske om at harmonisere ydelsen med SU.

”Men det har jo ikke noget med harmonisering at gøre, det har vi fået pillet fuldstændig fra hinanden,” fastslår Mattias Tesfaye.

Han peger på, at eleverne på produtionsskolerne på en række punkter stilles dårlige end SU-modtagere, blandt andet fordi de ikke som alle andre får adgang til SU-lån eller ekstra SU eller andre tillæg i tilfælde af graviditet eller handicap. Desuden vil produktionsskoleeleverne fortsat kunne trækkes i deres ydelse, hvis de er fraværende – det risikerer SU-modtagere ikke.

Forældres indtægtsgrundlag 
Derfor insisterer de røde partier på at få svar på to spørgsmål om produktionsskoleelevers indtægtsgrundlag, før de vil skrive betænkning om lovforslaget.

”Hvis vi kan få de tal, som viser, at produktionsskoleelevers forældre har et indtægtsgrundlag, der er markant lavere end den gennemsnitlige SU-modtagers forældre, så vil det jo blive påvist, at den sats, som regeringen har foreslået, vil være et sted mellem 500 og 1.000 kroner for lavet om måneden – og det er jo alligevel noget,” siger Mattias Tesfaye.

Ud over at påpege, at der reelt ikke er tale om en harmonisering af skoleydelsen til SU-niveau, finder skoleledere det også problematisk, at eleverne fremover får en større gevinst ud af at vælge kontanthjælp frem for at gå på en produktionsskole.

”Det er en trist samfundsmæssig udvikling. Vi forbereder vores elever på at komme videre fra os til enten erhvervsuddannelser eller arbejdsmarkedet, netop for at undgå, at de skal havne på kontanthjælp,” har lederen af produktionsskolen i Næstved, Steen Axelsen, tidligere sagt til Sjællandske.

Ifølge Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, skyldes forslaget både et ønske om at spare penge, samtidig med at regeringen vil sende et signal om, at det ikke skal være ydelsens størrelse, der gør, at man vælger at gå på en produktionsskole.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00