S fortryder samråd om Riisagers skolebrev

BREV: Socialdemokratiet vil alligevel ikke have undervisningsministeren i samråd om hendes brev til folkeskolelærerne. Sagen skal ikke stjæle fokus fra debatten om økonomi, forklarer Annette Lind (S).

”Anerkender ministeren, at ansvaret for folkeskolen ligger hos kommunerne, og hvordan hænger det i så fald sammen med ministerens politiske brev, uden om kommunerne, sendt direkte til bl.a. alle landets lærere og pædagoger?”

Det spørgsmål får undervisningsminister Merete Riisager (LA) alligevel ikke mulighed for at svare på under et samråd på Christiansborg.

Samrådsspørgsmålet var stillet af Annette Lind (S), som undrede sig over det brev, ministeren og formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, sendte til folkeskolelærerne i august.

(Læs hele brevet under dokumentation til højre.)

Annette Lind har imidlertid nu valgt at trække spørgsmålet tilbage.

Det gør hun for ikke at fjerne fokus fra debatten om uddannelsessektorens økonomi, forklarer hun til Altinget: uddannelse.

”Jeg har stillet et andet spørgsmål om økonomi, hvor finansministeren også er på, i stedet. Det er vigtigst, at vi sætter fokus på det.”

Så du er ikke længere interesseret i at få svar om ministerens brev?

”Jeg synes, det er vigtigst at koncentrere sig om at sætte fokus på økonomien. Især nu, hvor regeringen er kommet med sit finanslovforslag. Det er bekymrende, at vi har en minister, som i den grad favoriserer privatskolerne på bekostning af folkeskolen,” siger Annette Lind og tilføjer:

”Vi skal sætte fokus på de problemstillinger i stedet for at lave alle mulige historier om alt muligt andet.”

Er du ligeglad med det brev nu?

”Jeg tænker, at vi skal sætte fokus på det med økonomien. Derfor skal vi ikke blande alt muligt andet ind i det.”

Kommunal opstand
Merete Riisager sendte sammen med formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, det omtalte brev som indledning på det nye skoleår.

Også pædagoger, skoleledere og bestyrelser fik lignende breve, og det vakte ikke begejstring alle steder.

De kommunale chefer i Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) reagerede efterfølgende på brevene og skrev ifølge JydskeVestkysten i et brev til sine medlemmer, at når:

”(…) brevene er politiserende, så forstærker henvendelsen i sig selv den stigende uklarhed om, hvem der ejer folkeskolen.”

BKF-formand Jan Henriksen tilføjede til samme medie:

”I princippet opfordrer hun (ministeren, red.) lærerne til at udfordre et eventuelt kommunalt ønske om at drive folkeskolerne i en bestemt retning.”

Jan Henriksen rettede derfor henvendelse til KL, som ifølge Kristeligt Dagblad har taget emnet op med ministeren.

KL-formand Martin Damm (V) og KL-direktør Kristian Wendelboe har ifølge Kristeligt Dagblad kritiseret ministerens breve, som efter deres opfattelse "sender et signal om, at en af kommunernes kerneopgaver skal løses uafhængigt af den kommunale ledelse”.

Forrige artikel Ugens overblik: Riisager forhandler om FGU og tester online lektiehjælp Ugens overblik: Riisager forhandler om FGU og tester online lektiehjælp Næste artikel Pind vil evaluere læreruddannelsen Pind vil evaluere læreruddannelsen