Debat

S-politikere skræmmer unge væk fra erhvervsuddannelser

DEBAT: Socialdemokraterne tegner et forvrænget billede af erhvervsuddannelserne og skræmmer de unge væk, lyder det i denne replik fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Erik Bjørn Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Bille Høeg
Chefkonsulent, Dansk Arbejdsgiverforening

Sofie Hæstorp Andersen (S) og Lars Gaardhøj (S) fra Region Hovedstaden beskylder i et debatindlæg den 12. maj på Altinget DA for ”at fordreje sandheden om problemerne med praktikpladskøen”.

Der er ingenlunde tale om en fordrejning. Der er alene tale om en gengivelse af resultatet af Undervisningsministeriets analyse af søgekøen, der jo netop viser, at de allerfleste praktikpladssøgende opholder sig i søgekøen i en meget begrænset periode.

Begrænset problem
Ud af de praktikpladssøgende, der trådte ind i køen i januar 2014, var kun 6 pct. fortsat i søgekøen efter 3 måneder. Når så få bliver hængende i søgekøen, må vi altså konkludere, at antallet af praktikpladssøgende i søgekøen udgør et begrænset problem.

Når vi nu kommer til at mangle dygtige faglærte i fremtiden, er det utrolig ærgerligt, at Sofie Hæstorp Andersen og Lars Gaardhøj med deres debatindlæg atter engang får talt erhvervsuddannelserne ned ved at tegne et forvrænget billede af praktikpladsmulighederne.

Maria Bille Høeg
Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening

Sofie Hæstorp Andersen og Lars Gaardhøj hævder også, at ”DA ikke lever op til deres ansvar for at uddanne de unge og sikre kompetent og kvalificeret faglært arbejdskraft til fremtiden.” Lad os en gang for alle slå fast: Alle erhvervsuddannelseselever kan komme i praktik – enten i en virksomhed eller i et praktikcenter.

Uddannelsesgaranti
Regeringen har sammen med arbejdsmarkedets parter indført en uddannelsesgaranti, der betyder, at ingen elever må afbryde deres erhvervsuddannelse, fordi de ikke kan finde en praktikplads. Og langt de fleste elever kommer faktisk i praktik i en virksomhed i løbet af deres uddannelse. I øjeblikket er mere end 70.000 elever i fuld gang med praktik i en virksomhed.

Når vi nu kommer til at mangle dygtige faglærte i fremtiden, er det utrolig ærgerligt, at Sofie Hæstorp Andersen og Lars Gaardhøj med deres debatindlæg atter engang får talt erhvervsuddannelserne ned ved at tegne et forvrænget billede af praktikpladsmulighederne. Det skræmmer de unge væk fra erhvervsuddannelserne.

Vi skal derimod med Undervisningsministeriets nye tal i ryggen fortælle de unge, at de roligt kan gå i gang med en erhvervsuddannelse, der giver gode beskæftigelsesmuligheder på fremtidens arbejdsmarked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00