Sådan strammes friskole-tilsyn

AFTALE: Regeringen har indgået en aftale med S, DF, SF og R om at skærpe tilsynet med friskolerne. Aftalen gør det særligt sværere at oprette nye skoler.

Undervisningsminister Merete Riisager (tv.) indgik sent tirsdag aften en bred politisk aftale om at skærpe tilsynet med friskolerne.
Undervisningsminister Merete Riisager (tv.) indgik sent tirsdag aften en bred politisk aftale om at skærpe tilsynet med friskolerne.Foto: Katja Holm/Altinget
Tyson W. Lyall

Det bliver nu væsentlig sværere at oprette en friskole.

Det ligger klart, efter et bredt flertal i Folketinget sent tirsdag aften blev enige om at stramme reglerne på friskoleområdet. Med ti konkrete tiltag styrkes tilsynet med friskolerne. Herunder strammes der særligt op på reglerne for, hvem der må oprette skoler.

I forbindelse med ansøgninger om nye frie grundskoler, skal der i fremtiden foretages ”en konkret vurdering af personkredsen omkring skoleinitiativet”, står der i aftaleteksten. Her spiller det blandt andet ind, om personerne tidligere har været involveret i lukkede skoler.

De pågældendes personlige holdninger kan dog også blive genstand for Undervisningsministeriets vurdering. Det kan således spænde ben, hvis ansøgerne har ”holdninger, sympatier eller lignende, som er uforenelige med kravet om frihed og folkestyre, herunder demokratisk dannelse”.

Den seneste tids sager, hvor enkelte skoler har misbrugt deres frihed til at undergrave de demokratiske værdier, har vist, at der desværre er behov for at styrke tilsynet med skolerne yderligere.

Merete Riisager (LA)
Undervisningsminister

Det beskrives i aftaleteksten ikke nærmere, hvordan holdninger og sympatier præcis skal afmåles eller hvordan det skal afgøres, om de er "uforenelige" med det nævnte krav.

Reaktion på sager om muslimske friskoler
Formuleringerne sigter utvivlsomt mod de muslimske friskoler, der i den senere tid har været i vælten. Eksempelvis mistede den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole i september sit tilskud efter gentagne brud på friskoleloven.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) lægger da heller ikke skjul på, at aftalen er en reaktion på de aktuelle historier.

”Størstedelen af de frie grundskoler gør et godt og vigtigt stykke arbejde. Men den seneste tids sager, hvor enkelte skoler har misbrugt deres frihed til at undergrave de demokratiske værdier, har vist, at der desværre er behov for at styrke tilsynet med skolerne yderligere,” udtaler hun i en pressemeddelelse.

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen tilføjer samme sted:

”Jeg er tilfreds med, at vi endelig får strammet op på friskoleloven, så for eksempel muslimske miljøer får sværere ved at misbruge vores frihed og tillid til at udbrede deres antidemokratiske og intolerante holdninger.”

Aftale med solnedgangsklausul
Med aftalen afsættes fem millioner kroner årligt fra 2018. Heraf går to millioner kroner til flere uanmeldte tilsynsbesøg.

Initiativerne forventes fremsat som lovforslag i januar 2018 med ikrafttræden ”hurtigst muligt”. Aftalen indeholder en såkaldt solnedgangsklausul, så initiativerne bortfalder igen 1. august 2029, medmindre Folketinget stemmer for at oprette loven.

Dokumentation

De 10 nye initiativer

Skærpede krav til dokumentation ved oprettelse af nye frie grundskoler

1. Ny godkendelsesprocedure for nyoprettede frie grundskoler, herunder vurdering af personkreds og lokaler.

Styrkelse af tilsynet med nye redskaber og sanktioner

2. Mulighed for afgørelse om, at skolen ikke længere kan være en fri grundskole, uden at skolen har været placeret under skærpet tilsyn.

3. Generel styrkelse af tilsynet med kravet om uafhængighed.

4. Styrkelse af tilsynet med skolers leje af bygninger.

5. Forbud mod anonyme donationer til frie grundskoler.

6. Undersøgelse af mulighed for udelukkelse af visse personer fra at virke på en fri grundskole i en tidsbegrænset periode.

7. Større gennemsigtighed med skolekredsen.

8. Whistleblower-ordning.

9. Flere uanmeldte tilsynsbesøg.

10. Undersøgelse af censorordningen og ordningen for tilsynsførende.

Kilde: Aftale om styrket tilsyn med de frie grundskoler af 7. november 2017.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00