SF-formand ønsker undervisningsmateriale med Muhammed-tegninger

Presset skal tages af den enkelte lærer, og derfor skal myndighederne tage ansvaret for at udarbejde nyt materiale om Muhammed-krisen. Det skal indeholde både tegninger og ledsagende tekster, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr, der på SF's landsmøde i weekenden vil konfrontere "voldsmandens veto".

SF-formand Pia Olsen Dyhr: "Når materialet er der på forhånd, bliver det ikke kun den enkelte lærers ansvar."
SF-formand Pia Olsen Dyhr: "Når materialet er der på forhånd, bliver det ikke kun den enkelte lærers ansvar."Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

”Set i lyset af 20 året for 11. september, retssagerne mod de ansvarlige for terrorangrebene i Paris og lige om lidt årsdagen for mordet på den franske lærer Samuel Paty, der blev dræbt, fordi han viste Muhammed-tegningerne, så er hele diskussionen om ytringsfriheden jo mere central end nogensinde før.”

Sådan siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Altinget umiddelbart før SF’s landsmøde, der indledes lørdag, 20-årsdagen for angrebet 11. september.

Værdipolitikken er noget, der ikke har fyldt så meget hos SF på det seneste, hvor fokusområderne har været klima og børn og unge. Men hele diskussionen om ytringsfriheden er igen blevet et prioriteret område for Pia Olsen Dyhr, der er bekymret over udviklingen:

”Mordet på Samuel Paty viser, at voldsmandens veto virker. Det gælder både i Frankrig og i Danmark. Men ytringsfriheden er hele forudsætningen for demokratiet, det er en central del af arven for oplysningstiden - og den må vi ikke svigte. Heller ikke af religiøse årsager,” siger Pia Olsen Dyhr.

Truet med halshugning

At problemet ikke kun findes i Frankrig, blev understreget, da den danske lærer ”Charlotte” fra Københavns Professionshøjskole sidste år blev truet med halshugning, fordi hun planlagde at vise Muhammed-tegningerne i sin undervisning. ”Charlotte” fik efter truslerne hemmelig adresse og hjælp fra PET.

”Mange danske undervisere tør ikke vise Muhammed-tegningerne i deres undervisning af frygt for repressalier,” siger SF-formanden, der har et konkret forslag:

”Vi vil arbejde for, at der laves undervisningsmateriale om Muhammed-krisen. Det bør være materiale, der både rummer tegninger og de ledsagende tekster.”

Skal det være obligatorisk at bruge materialet i undervisningen?

”Jeg kommer ikke til at bestemme, hvad der skal undervises om ude i det enkelte klasselokale. Men der skal ligge et materiale, så lærerne har noget at støtte sig op af. Når materialet er der på forhånd, bliver det ikke kun den enkelte lærers ansvar. Så er det os, der har taget ansvaret for, at det er bragt ind i klasselokalet,” siger Pia Olsen Dyhr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00