SF vil have et SU-loft på VUC

VUC: SF foreslår en grænse for, hvor meget SU, VUC-kursister kan få. Forslaget kommer op til forestående forhandlinger om indførelsen af tidsbegrænsning på VUC.

Astrid Carøe (i midten) ønsker et loft over SU på VUC.
Astrid Carøe (i midten) ønsker et loft over SU på VUC.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Et bredt flertal er enig om, at der skal sætte en grænse for, hvor længe kursister kan gå på VUC.

Men ifølge SF giver det mere mening at sætte et loft over kursisternes SU.

Regeringens støtteparti foreslår derfor, at der indføres en SU-klippekortsordning på VUC, som den findes på de videregående uddannelser.

”Der er eksempler på få mennesker i systemet, som har været der lidt for længe, og som er hoppet rundt imellem VUC’er. I stedet for et loft over, hvor længe man kan blive ved, så foreslår vi et loft over SU’en. Så lægger man ikke fuldstændig låg på i forhold til dem, som ikke synes, de er helt færdige. Så skal det bare være uden SU,” siger SF's ordfører på området, Astrid Carøe.

Hun tilføjer samtidig, at SU’en på VUC skal være tilgængelig i ”rigtig mange år”.

”Der er mennesker, som har behov for at kunne gå der i mange år,” lyder det fra SF’eren.

Måske udspil på vej
Allerede i november 2019 blev V, LA, K, DF, S, SF og R enige om at fastsætte en ”øvre grænse for, hvor mange år en kursist kan tage forløb på almen voksenuddannelse (avu) og hf-enkeltfag på fuld tid”. 

De penge, sektoren måtte spare på sådan en grænse, skal så bruges på at ”understøtte studie- og læringsmiljøer for voksne og i VUC-sektoren generelt”.

Aftalen var, at regeringen skulle gennemføre et eftersyn på området og derefter præsentere et oplæg til en konkret model, som partierne kunne forhandle videre om.

Deadline for regeringens oplæg hed oprindelig foråret 2020, men blev siden skubbet til dette efterår.

Ingen af de ordførere, Altinget Uddannelse har talt med, kender imidlertid til kommende forhandlinger på området.

I et udvalgssvar til Astrid Carøe skrev børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i sidste måned, at regeringen endnu ikke har taget stilling til, hvordan en tidsgrænse skal se ud.

Onsdag oplyste Børne- og Undervisningsministeriet dog, at det stadig er regeringens plan at komme med et oplæg dette efterår.

Partier tøver med støtte
Hos flere af Folketingets partier afventer ordførerne regeringens udspil.

De tøver derfor med at forholde sig konkret til SF’s nye forslag.

Venstres Ellen Trane Nørby vil eksempelvis gerne se nogle flere tal, før hun vurderer, om SU’en er det bedste sted at gribe ind.

”At tro, at man kun kan gøre det i SU-systemet, det vil vi gerne se noget dokumentation for. Mig bekendt er der nogle, som er på VUC via ydelsessystemet og ikke SU-systemet,” siger hun.

Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl er som udgangspunkt ”åben over for” tankerne i SF’s forslag.

”Jeg skal se noget konkret på det, men det er rigtigt at se på modeller, som understøtter mulighederne for dem, som vil gå på VUC. Udfordringen er at strikke en model sammen, som ikke rammer nogen utilsigtet. Der kunne det være, at en SU-bremse vil være med til at adfærdsregulere på en fornuftig måde. Det kunne der godt være musik i,” siger han

Radikales Anne Sophie Callesen siger, hun godt kan lide ideen om at se på statens omkostninger – snarere end at sætte en rigid tidsgrænse.

"Det rummer en fleksibilitet, som jeg eksempelvis godt kan lide på de videregående uddannelser,” siger hun og uddyber:

”Men jeg tænker også, at man kan komme til at ramme nogen, som egentlig ikke har nølet eller gået der for længe. Ideen er god, men det skal nok kombineres med, at man ser på det forløb, kursisten har. VUC rummer mange forskellige uddannelser, så man skal måske ind og opgøre det på de forskellige uddannelsestyper.”

Danske HF & VUC støtter – Uddannelsesforbundet gør slet ikke
Pernille Brøndum, der er formand for Danske HF & VUC, er helt på linje med Astrid Carøe og SF.

En ren tidsbegrænsning vil ikke passe til VUC-systemet, mener hun.

”Vi er et parallel-uddannelsessystem. Man kan have behov for at komme tilbage på forskellige tidspunkter, hvis man eksempelvis skal omskoles. Så vil det være rigtig uheldigt, hvis de, som har fået mindst uddannelse, pludselig møder et loft,” lyder det fra Pernille Brøndum.

Hos underviserne i Uddannelsesforbundet er formanden Hanne Pontoppidan til gengæld totalt afvisende over for alle typer af begrænsning på VUC.

”Det ville være en uskik udover alle grænser, hvis man begrænser adgangen til VUC. Det er en uddannelsesinstitution, som giver et kompetenceløft til voksne, som ikke har fået tilstrækkelig uddannelse som børn eller unge,” siger hun og tilføjer:

”Vi har en overordnet samfundsinteresse i, at alle har almene kompetencer på samme niveau. Så kan det ikke nytte noget, at man lægger begrænsninger ind på de voksnes adgang til at få de kompetencer.”

Men et bredt flertal er enig om, at der skal gøres noget. Så hvad ville i din optik være den mindst dårlige løsning?

”Faktisk synes jeg, at politikerne skal kigge hinanden i øjnene igen. Så skal de overveje, om de helt seriøst mener, at voksne mennesker, som aldrig har overforsynet sig ved en uddannelsesbuffet, skal have fjernet muligheder for at opnå det niveau, som unge mennesker får som den største selvfølge i dag. Hvis politikerne gør det, så bør de nå frem til, at det her skal pilles af bordet igen.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00