Debat

Uddannelsesforbundet: Det giver ingen mening at fjerne lediges mulighed for opkvalificering

Det virker uforståeligt, at regeringen med et lovforslag vil fjerne muligheden for opkvalificering i it og engelsk for ledige, som mange danskere beviseligt mangler. Det giver ganske enkelt ikke mening, skriver Hanne Pontoppidan.

Den seneste Piaac-undersøgelse viser, at en million danskere mangler basale kompetencer i både it og engelsk. Derfor giver god mening, at give ledige mulighed for lige præcis den opkvalificering, skriver Hanne Pontoppidan.
Den seneste Piaac-undersøgelse viser, at en million danskere mangler basale kompetencer i både it og engelsk. Derfor giver god mening, at give ledige mulighed for lige præcis den opkvalificering, skriver Hanne Pontoppidan.Foto: Colourbox
Hanne Pontoppidan
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi var simpelthen så glade, da man i forbindelse med en politisk aftale om opkvalificering af arbejdsstyrken i juni 2020 valgte at udvide ordningen om forberedende voksen undervisning (FVU).

Aftalen gav mulighed for, at alle i arbejdsstyrken – både folk i job og ledige – kunne få undervisning i it og engelsk. Før gjaldt dét udelukkende folk i job.

Men det giver god mening, ja, jeg vil faktisk mene, at det ligefrem er decideret klogt, at give ledige mulighed for lige præcis den opkvalificering, når nu den seneste Piaac-undersøgelse viser, at en million danskere mangler basale kompetencer i både it og engelsk.

Bevar retten til FVU digital og engelsk – også for ledige.

Hanne Pontoppidan
Formand, Uddannelsesforbundet

Vores begejstring var derfor stor, da man med udvidelsen af ordningen ville udnytte den periode, hvor folk var ledige, til at give dem mulighed for at få de kompetencer, som er helt afgørende på et krævende arbejdsmarked.

Men ak. Højt at flyve, dybt at falde. Vores skuffelse er nu tommetyk, når regeringen med et lovforslag, som netop er fremsat, med et strøg igen vil fjerne den mulighed for ledige. Det giver ganske enkelt ikke mening.

Uforståelig logik at fjerne mulighed

I øjeblikket har man en politisk målsætning, som går ud på at styrke hele voksen- og efteruddannelsesområdet. Det har vi set både i seriøse trepartsforhandlinger og med fornyelsen af trepartsaftalen.

Samtidig har vi et arbejdsmarked, som skriger på kompetent arbejdskraft. Der mangler hænder; mange hænder. Så hvem er det lige, der kan forklare mig fornuften i, at man ikke udnytter den tid, hvor folk går ledige, til at gøre dem så attraktive som muligt for arbejdsmarkedet og give dem kompetencer, som vil stille dem bedre både som borgere og som arbejdskraft?

Det virker uforståeligt for mig, at man vil fjerne den helt oplagte mulighed for både at hjælpe arbejdsmarkedet og hjælpe de, som er ledige, ind på arbejdsmarkedet ved at udnytte den tid, de ellers går ledige, til at sikre, de får de kompetencer i it og engelsk, som så mange danskere jo beviseligt mangler.

Det er logik for perlehøns og haner, og så enkelt kan det egentlig siges. Bevar retten til FVU digital og engelsk – også for ledige.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00