Uddannelsesinstitution: En hel årgang er i praktik-klemme grundet coronakrisen

DEBAT: På trods af den nye trepartsaftale, er restaurationsbranchen så presset, at den nærmest ikke tager elever ind. Derfor sender vi i disse uger de første af 400 elever ud i uvished. Vi har brug for hjælp, hvis ikke vi skal tabe en årgang, skriver Anne-Birgitte Agger.

Anne-Birgitte Agger
Direktør, Hotel- og Restaurantskolen

I sidste uge afsluttede vores elever på grundforløb deres skoleophold, og i modsætning til før coronakrisen ser deres fremtid langt mere usikker ud. Dengang var de guld værd for en branche i vækst.

I dag er situationen, at næsten alle grundforløbselever, og mange hovedforløbselever, mangler praktikplads. Ud af samlet 445 elever, som står klar til praktik nu og til september, har kun omkring 30 dags dato en underskrevet uddannelsesaftale. Det er alvorligt. 

Selvom lønkompensationsmuligheder for elever er prisværdigt, ser trepartsaftalen endnu ikke ud til at blive brugt som tiltænkt, der hvor restauranterne og hotellerne ligger tættest – i Hovedstaden.

Det kan have noget at gøre med, at trepartsaftalens retningslinjer stadig ikke er blevet udmøntet. Aftalen bliver for vores unge derfor lidt som at give dem en interrailbillet til et Europa, hvor grænserne er lukket.

Brug for politisk opbakning
Som skole er vi bange for at miste en stor del af årgangen. For mange af de unge er tiden efter sommeren langt væk, og de er lige nu tilbageholdende overfor at trænge sig på over for mulige mestre.

Derfor har vi lanceret www.klartilpraktik.dk med de hundreder af elever, der ligger bag statistikken om praktikpladsudfordringen.

Vi er i gang med at skabe og udvikle meningsfulde skolepraktiktilbud, så eleverne kan komme videre i deres uddannelse uden at have sekunda opbevaring stående på deres CV.

Men vi har brug for at få politisk opbakning og ressourcer til at gå nye veje. Og vi har brug for denne opbakning nu. Vi skal finde plads til et sted et mellem 150 og 400 elever i skolepraktik inden for få uger, alt efter hvordan det går derude.

Tag hensyn til branchen
Vi beder derfor om largeness i de ministerielle tolkninger, og at der snart kommer udmeldinger om ressourcer, som er lige så fleksible som andre i coronatiden.

Vi vil gerne i dialog om, hvordan både branche og politikere i den kommende tid tager hensyn til både vores branches udfordringer og giver skolerne en særlig hånd til at gøre noget.

Jeg er sikker på, at København og Danmark igen vil være et af verdens bedste gastronomiske rejsemål, når krisen er ovre. Og jeg tror, at vores elever igen bliver en mangelvare. Men lige nu og her må vi ikke tabe årgang 2020 eller gøre det uattraktivt at vælge den erhvervsfaglige vej.

Gode løsninger for de unge vil også gavne branchen og samfundet. Og det gør vejen hen mod de politiske målsætninger om at få 30 procent flere faglærte mere realistisk. Samfundsøkonomisk er det meget dyrt, hvis eleverne falder fra og enten skal begynde forfra på en anden uddannelse, eller de ender på sofaen.

Forrige artikel Gymnasielærere: Digitalisering risikerer at skabe mistrivsel og ensomhed Gymnasielærere: Digitalisering risikerer at skabe mistrivsel og ensomhed Næste artikel Dekaner: Politikere bag ny aftale overser lærer- og pædagoguddannelserne Dekaner: Politikere bag ny aftale overser lærer- og pædagoguddannelserne
Ugens profil: Lisa Goth

Ugens profil: Lisa Goth

UGENS PROFIL: Lisa Goth er sekretariatschef i FGU Danmark og beskriver sig selv som en "koordinerende og selvproducerende blæksprutte". Hun giver her blandt andet sine bud på, hvad der kommer til at fylde i uddannelsesdebatten de kommende år.