V og DF: Flere skal vurderes uddannelsesparate

PARAT: DF og Venstre vil ændre uddannelsesparathedsvurderingen, så færre børn stemples uegnede i 8. og 9. klasse. Merete Riisager (LA) kalder forslaget et “interessant greb” og vil tage det med i sine overvejelser.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Venstre og Dansk Folkeparti vil lave om på folkeskolens vurdering af elevernes uddannelsesparathed.

Det skal sikre, at færre lider unødige nederlag og flere samtidig får øjnene op for håndværksfagene.

Eleverne i folkeskolens 8. og 9. klasse bliver nemlig stemplet “ikke uddannelsesparate”, hvis de søger mod gymnasiet og har et karaktergennemsnit under henholdsvis 5,0 eller 4,0. Samme stempel får alle elever i 8. klasse med gennemsnit under 4,0.

Dokumentation

Her er kravene til uddannelsesparathed

  • I 8. klasse vurderes elever til at være uddannelsesparate, når de har et gennemsnit på mindst 4,0 i de standpunktskarakterer, der gives i folkeskolen. Karakterkravet er dog 5,0 i gennemsnit af alle standpunktskarakterer for elever, der søger en treårig gymnasial uddannelse.

  • I 9. og 10. klasse vurderes eleven i forhold til de ønskede uddannelser.

    For elever, der ønsker en erhvervsuddannelse, skal gennemsnittet af standpunktskarakterer for hvert af fagene dansk og matematik være på mindst 2,0. For elever, der ønsker en gymnasial uddannelse, indgår elevens standpunkts- og prøvekarakterer i grundlaget for de faglige forudsætninger.

  • For skoler, der ikke giver standpunktskarakterer, afgør skolens leder, om elevens faglige niveau svarer til kriterierne ovenfor.

  • Derudover skal eleverne have gode "personlige og sociale forudsætninger".


Kilde: Undervisningsministeriet


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00