V: Stop de negative fortællinger om folkeskolen

DEBAT: De negative fortællinger om Folkeskolen er med til at underminere det frie valg. Folkeskolen klarer sig faktisk rigtig godt, skriver Anni Matthiesen (V), børne- og undervisningsordfører.

Af Anni Matthiesen
Børne- og undervisningsordfører

Som liberal politiker går jeg ind for frit valg. Frit valg i forhold til borgernes valg af læge, frit valg i forhold til ældres valg af hjemmepleje – ja, og i hvert fald også i forhold til forældre og børns frie valg af skole.

Jeg tror på, at danskerne ikke alene er i stand til selv at vælge – de har også brug for at vælge. For vi alle er forskellige, og vi har brug for forskellige løsninger.

Vi er forskellige
Det synes jeg egentlig er okay. Det faktum, at nogle forældre vælger en fri- eller privatskole frem for Folkeskolen, mener jeg ikke i sig selv er nogen falliterklæring for det offentlige system. Det er derimod en naturlig konsekvens af vores forskelligheder som mennesker.

Nej, det er kun en falliterklæring, hvis valget af de frie skoler skyldes, at vores folkeskole ikke er god nok. Hvis forældre vælger de frie skoler for at undgå folkeskolen.

Folkeskolen er et vigtigt fundament i vores samfund. Det må aldrig blive sådan, at folkeskolen ikke udgør et reelt og godt tilbud til danske forældre og deres børn.

Historien om Folkeskolen
Men sådan er det heldigvis heller ikke. Den danske folkeskole klarer sig rigtig godt. Ja, nok faktisk langt bedre, end de fleste umiddelbart vil tro. For når vi kigger på nationale tests og målinger, så kan vi se, at eleverne i den danske folkeskole trives forbløffende godt.

Vi kan også se gode, faglige resultater. Ja, faktisk kan vi se et billede, der er langt mere positivt, end det billede, der ofte tegnes af den danske folkeskole.

Og det er måske lige præcis her udfordringen ligger. Historien om den danske folkeskole. For når vi nu alligevel ser, at en større elevandel vælger fri- og privatskoler, så kan det måske i nogen grad være en konsekvens af den dårlige historie, der er blevet fortalt om den danske folkeskole – som står i kontrast til historien om de frie skoler.

Negative historier
Det er noget, jeg ofte har set i forhold til debatten om folkeskolereformen. Her har der været mange negative historier, som har fået Folkeskolen til at se mindre attraktiv ud i forhold til de frie skoler, der jo ikke er omfattet af reformen.

Det er til trods for, at vi kan se, at folkeskolereformen allerede har formået at forbedre Folkeskolen på en række områder. Det er bare desværre ikke det, vi hører mest om i den offentlige debat.

De frie skoler har derimod været gode til at lave en positiv historiefortælling om dem selv og det, de kan tilbyde danske skoleelever. De har formået at skabe klare profiler og levere masser af informationsmateriale til forældre og børn.

Jeg tror ikke, at vi skal undervurdere værdien af de historier, vi fortæller om vores skoler. For som forælder betyder det noget, når man hører godt eller dårligt om den skole, som ens barn skal på. Det betyder noget for den tiltro og tryghed, forældrene har, når de skal vælge deres barns skole.

Et ægte valg
Og netop her tror jeg, at vi kan lære noget af hinanden. Måske handler det om, at vi får fortalt den rigtige historie om den danske folkeskole, så forældre kan vælge frie skoler i de tilfælde, hvor de mener, at de passer bedre til netop dem og deres børn – og ikke fordi, de blot vil undgå folkeskolen.

For forældre og børn skal altid have et valg.

Forrige artikel Studievejleder: Produktionselever har brug for nærvær Studievejleder: Produktionselever har brug for nærvær Næste artikel Forfatter: Bertel Haarder er på farlig kurs Forfatter: Bertel Haarder er på farlig kurs