Virksomheder mangler viden om EUX-elever

EUX: Det kan være svært at skaffe praktikpladser til EUX-eleverne, og derfor skal man udbrede kendskabet til uddannelserne og ændre på uddannelsernes struktur. Det er opfordringen fra tre erhvervsskoler, som Altinget | Uddannelse har talt med.
Foto: Colourbox.dk
Per Bang Thomsen

Man skal have fokus på, at det er særlige elever, man får. Det er elever med andre kompetencer end på de ordinære erhvervsuddannelser.

Martin Lyhne Holmgaard
Uddannelsesleder på Herningsholm Erhvervsskole
Fakta
Hvad er en EUX-uddannelse?
EUX er et tilbud til eleverne på erhvervsuddannelserne, der også gerne vil have en gymnasial eksamen. 

Lov om studiekompetencegivende eksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse giver mulighed for, at elever i en række erhvervsuddannelser via ét uddannelsesforløb kan opnå både en faglig uddannelse og et EUX-eksamensbevis.

Kilde: uvm.dk

Flere unge skal tage en EUX-uddannelse, hvor de både får en studenterhue og et svendebrev.

Sådan har mantraet lydt fra uddannelsespolitikerne på Christiansborg i den seneste tid. I forbindelse med EUD-reformen blev et bredt politisk flertal enige om at udbrede EUX'en til flere erhvervsuddannelser. Og ser man på de seneste tilmeldingstal til ungdomsuddannelserne, tyder meget på, at de unge allerede er begyndt at få øjnene op for den. Hvor 623 elever søgte ind på den i 2013, er det tal steget til 980 i år.

Men i sidste uge kunne EUX-eleven Markus Buch Nørgaard fortælle, at han trods 300 ansøgninger ikke har kunnet få en praktikplads. EUX-eleverne skal nemlig tilbage på skolebænken i en længere periode, mens de er i praktik, og det får ifølge Markus Buch Nørgaard håndværksmestrene til at vælge dem fra.

Dokumentation
Baggrunden for EUX
Folketinget vedtog i foråret 2010 at oprette EUX med fuld implementering fra skoleåret 2011-2012.
 
Allerede fra skoleåret 2010/11 blev der igangsat pilot-EUX-forløb for uddannelser på bygge- og anlægsområdet.
 
Blandt andet på baggrund af de gode erfaringer fra pilot-forsøget har Ministeriet for Børn og Undervisning i samarbejde med arbejdsmarkedets parter skabt rammerne for, at uddannelsesinstitutionerne kan udbyde EUX-forløb ved langt flere erhvervsuddannelser.
 
EUX udbydes på nuværende tidspunkt på 24 uddannelser.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00