Debat

VUC-lærere: Vi risikerer, at VUC forsvinder flere steder i landet

Politikerne ved ikke rigtigt, hvem og hvad VUC er. Vi bliver glemt i genåbninger af samfundet, og der er blevet lavet store millionbesparelser de senere år, selvom VUC er en enormt vigtig institution. Der skal ske noget nu, ellers risikerer vi, at VUC forsvinder, skriver seks VUC-lærere

VUC er en vigtig institution til at bryde social arv. Alligevel bliver der lavet så store besparelser, at vi nu risikerer at VUC forsvinder som tilbud mange steder i landet, skriver seks VUC-lærere.
VUC er en vigtig institution til at bryde social arv. Alligevel bliver der lavet så store besparelser, at vi nu risikerer at VUC forsvinder som tilbud mange steder i landet, skriver seks VUC-lærere.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bertel Haarder er citeret for at have sagt; “Hvis ikke VUC var opfundet, så ville jeg opfinde det”.

Dette udsagn understreger meget tydeligt VUC’s betydning i det danske uddannelsessystem og i det danske samfund generelt. 

På VUC bærer vi et stort samfundsansvar. Vi uddanner de folk, der ikke er gået lige igennem uddannelsessystemet, og som af forskellige årsager ikke lige passer ind i gymnasiet.

På VUC har vi plads til og er specialiseret i at tilbyde uddannelse til dem, der valgte forkert første gang eller ikke fik gennemført gymnasiet, til dem, der synes gymnasiet og ungdomskulturen her kan virke for overvældende og til dem, der bare kom sent i gang.

Indlæggets afsendere
  • Stine Wolff, lærer og tillidsrepræsentant, HF & VUC KBH SYD
  • Casper Georgsen Christiansen, lærer og tillidsrepræsentants-suppleant, HF & VUC KBH SYD
  • Steffan Bøgelund Søbye, lærer og tillidsrepræsentant, VUC VEST
  • Ditte Maria Burmeister, lærer og tillidsrepræsentant, KVUC
  • Gitte Birkebæk Buus, lærer og tillidsrepræsentant, Campus Vejle HF & VUC
  • Anders Ingemann Cordes, lærer og tillidsrepræsentant, HF & VUC Nordsjælland  

Uddannelse er en ressource for et samfund, og derfor må vi sikre en uddannelsesmulighed, hvor denne gruppes behov, trivsel og læring er i fokus. Det er vigtigt med et stadigt politisk fokus på VUC for at sikre, at også unge og voksne, der kommer fra hjem uden tradition for uddannelse, har et sted, hvor de har muligheder og føler sig mødt.

VUC er enorm vigtig for at bryde social arv
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra december viser, at VUC er en enorm vigtig institution i forhold til at bryde den sociale arv og sikre, at alle unge og voksne får en chance til. 

Blandt andet kan det nævnes, at VUC-kursister og -elever kommer fra hjem med ufaglærte forældre, dårligere karakterer i grundskolen og afbrudte uddannelser bag sig, inden de gennemfører HF på VUC. 

To ud af tre HF-elever har enten været i gang med en erhvervsuddannelse eller en anden ungdomsuddannelse, inden de kommer til VUC. Dertil kommer, at 45 procent har fået højst 2 eller 4 i karakter i dansk eller matematik i grundskolen og kun 13,9 procent har fået 7 eller over i dansk og matematik i grundskolen.

15 procent af vores elever kommer fra hjem med ufaglærte forældre og cirka 40 procent fra hjem, hvor forældrene har erhvervsuddannelse. Derudover har hver fjerde kursist på HF-enkeltfag hjemmeboende børn. 

Vores kursister og elever har derfor ikke samme forudsætninger som mange andre for at gennemføre en ungdomsuddannelse, men alligevel formår de at gøre det, når de kommer ind i på VUC. 

Politikerne ved ikke rigtigt, hvem vi er
Vores elever og kursister går videre til enten uddannelse eller arbejde i samme omfang som stx-elever - 9 ud af 10 er i arbejde eller under uddannelse to år efter deres studentereksamen - og det er på trods af de sværere forudsætninger, som vores elever og kursister har.

Man skulle jo tro, at politikerne ville stå i kø for at hylde sådan en succes i det danske uddannelsessystem, men sådan er det bare ikke. Som lærere på VUC oplever vi, at politikerne ikke rigtigt ved, hvem og hvad vi er.  

Stine Wolff med flere
Se faktaboks

Det er derfor en økonomisk fordel for samfundet, at VUC’erne løfter deres opgave med at uddanne dem, som ikke tager den “lige vej” gennem uddannelsessystemet. 

Man skulle jo tro, at politikerne ville stå i kø for at hylde sådan en succes i det danske uddannelsessystem, men sådan er det bare ikke. Som lærere på VUC oplever vi, at politikerne ikke rigtigt ved, hvem og hvad vi er.

Under sidste forårs nedlukning havde de overhovedet ikke tænkt HF-enkeltfag ind i planerne for genåbning og eksamen, før end sektoren fik råbt uddannelsesministeriet op. Det samme oplever man også under denne nedlukning, hvor HF-enkeltfag måske nok er nævnt i lovteksterne nu, men i den tro, at det bare foregår på samme måde som på stx i forhold til eksamen. 

VUC-tårnet skælver efter besparelser
Omprioriteringsbidraget alene har kostet VUC’erne 1,6 milliarder kroner, og taxametersænkningerne var på 138 millioner kroner. Disse besparelser er fordelt på blot 30 VUC’er, så hver enkelt VUC har skullet spare mange penge de senere år. 

VUC-tårnet viste sig for alvor at skælve, da HF-enkeltfag simpelthen blev glemt, da alle gymnasier fik et tiltrængt løft med den seneste finanslov.

VUC står overfor en skillevej. Som sektor er vi nu så pressede, at vores styrker med at bryde den sociale arv, give enlige mødre mulighed for at tage en uddannelse og være en ekstra chance for dem, der ikke har passet ind i de andre uddannelsestilbud, er alvorligt truet.

Det drejer sig i høj grad om det økonomiske fundament, hvor vi konkret efterspørger markante løft til at udfylde de huller, de seneste års nedskæringer har efterladt os med, men også en øget bevågenhed på VUC’s særkender og styrker, når der reformeres.

Vi risikerer at VUC forsvinder mange steder i landet
Så kære politikere, når nu man har sådan en succes, hvorfor hylder I så ikke denne succes og tager ejerskab over den? 

VUC’erne løser en utrolig vigtig opgave i samfundet, så hvorfor sørger I ikke for, at vilkårene for VUC’erne er så gode som muligt, fremfor at pille en klods af os løbende og lade os stå vaklende tilbage satsende på, at vi klarer endnu et skoleår uden at tårnet vælter.

Der skal ske noget nu, ellers risikerer vi, at VUC forsvinder som tilbud mange steder i landet, og dermed får vi ikke løftet en masse unge fra passiv forsørgelse til beskæftigelse og dermed sparet samfundet for 200.000 kroner per ung.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00