Jette Ryde Gottlieb
 svarer 
Peter Hummelgaard

Jette Gottlieb (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, om sprogkravet kan anses for opfyldt, hvis et medlem har gennemført en erhvervsuddannelse (EUD/EUV) i henhold til lov om erhvervsuddannelser, en erhvervsgrunduddannelse på højeste niveau i henhold til lov om forberedende grunduddannelse og en integrationsgrunduddannelse i henhold til lov om integrationsgrunduddannelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 173, Spørgsmål 8
Vil sprogkravet kunne anses for opfyldt, hvis et medlem har gennemført en erhvervs­

uddannelse (EUD/EUV) i henhold til lov om erhvervsuddannelser, en erhvervsgrundud­

dannelse på højeste niveau i henhold til lov om forberedende grunduddannelse og en integrationsgrunduddannelse i henhold til lov om integrationsgrunduddannelse , uanset hvordan medlemmet er optaget på uddannelsen, når blot optagelsen er sket i overens­

stemmelse med de love, uddannelserne udbydes efter?

Svar fra fredag den 13. maj 2022
”Vil sprogkravet kunne anses for opfyldt, hvis et medlem har gennemført en erhvervsuddannelse (EUD/EUV) i henhold til lov om erhvervsuddannelser, en erhvervsgrunduddannelse på højeste niveau i henhold til lov om forberedende grunduddannelse og en integrationsgrunduddannelse i henhold til lov om integrationsgrunduddannelse , uanset hvordan medlemmet er optaget på uddannelsen, når blot optagelsen er sket i overensstemmelse med de love, uddannelserne udbydes efter?” Svar:

Det følger af forslaget til ny § 54, stk. 2, at retten til dimittenddagpenge som udgangspunkt er betinget af, at dimittenden har bestået en Prøve i Dansk 2, jf. § 9, stk. 1, i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.

Det fremgår af forslaget til udvidelse af bemyndigelsesbestemmelsen i § 54, stk. 4, at Beskæftigelsesministeren efter forhandlinger med Beskæftigelsesrådet kan fastsætte regler om uddannelser i dansk, som kan sidestilles med bestået Prøve i Dansk 2.

Det forventes, at der med hjemmel heri vil blive fastsat regler om, at sprogkravet vil kunne blive anset for opfyldt, hvis medlemmet har gennemført 6. klassetrin i folkeskolen. Et grundskoleforløb uden for Danmark vil som udgangspunkt ikke kunne sidestilles hermed.

Det forventes videre, at der vil blive fastsat nærmere regler om uddannelser, som vil kunne blive sidestillet med bestået Prøve i Dansk 2, herunder FVU-læsning trin 2, jf. lov om forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne, grundskoleforløb gennemført på Færøerne og i Grønland, de danske skoler i Sydslesvig, udstationerede familier m Ved regelfastsættelsen forventes det, at der vil blive taget udgangspunkt i de regler som finder anvendelse i forhold til danskbonus efter lov om aktiv socialpolitik og integrationsloven, jf. bekendtgørelse nr. 617 af 27. maj 2018.

Det betyder, at hvis et medlem mindst har gennemført 6. klasse i folkeskolen eller har fået folkeskolens afgangseksamen med karakteren mindst 02 eller har bestået andre dansksprogede ungdoms- eller videregående uddannelser, så vil vedkommende blive anset for at leve op til sprogkravet.

Det afgørende for opfyldelse af sprogkravet er således ikke, hvorledes vedkommende er blevet optaget på en uddannelse, men selve gennemførelsen af uddannelsen. Hvis denne udelukkende er gennemført på et andet sprog end dansk, skal vedkommende opfylde et af de nævnte skoleforløb eller alternativt opfylde beskæftigelseskravet på 600/400 timer, jf. besvarelsen af spørgsmål nr. 7.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00