Jette Ryde Gottlieb
 svarer 
Peter Hummelgaard

Jette Gottlieb (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, om en erhvervsuddannelse, gennemført med voksenelevløn, men hvor arbejdsgiveren har fået tilskud hertil, kan berettige til ordinær optagelse i dagpengesystemet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 173, Spørgsmål 9
Vil ministeren overveje at lade en erhvervsuddannelse, gennemført med voksenelevløn, men hvor arbejdsgiveren har fået tilskud hertil, berettige til ordinær optagelse i dagpenge­

systemet på baggrund af et års medlemskab og indtægten som voksenelev, og i så fald udarbejde et ændringsforslag herom?

Svar fra mandag den 16. maj 2022
”Vil ministeren overveje at lade en erhvervsuddannelse, gennemført med voksenelevløn, men hvor arbejdsgiveren har fået tilskud hertil, berettige til ordinær optagelse i dagpengesystemet på baggrund af et års medlemskab og indtægten som voksenelev, og i så fald udarbejde et ændringsforslag herom?” Svar:

Som det fremgår af besvarelsen på spørgsmål nr. 7 til lovforslaget er det en betingelse for ret til dagpenge, at den beskæftigelse, som danner grundlag for dagpengeretten, er optjent i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår, og kan dermed medregnes til opgørelsen af det nævnte beskæftigelseskrav. Det er herunder en betingelse, at der ikke er ydet offentligt tilskud til lærlinge-/elevløn eller løn under praktik.

En erhvervsfaglig uddannelse har typisk en varighed på mere end 18 måneder, hvormed en færdiggørelse af uddannelsen giver ret til dimittenddagpenge.

Voksenlærlinge vil i markant mindre grad end den typiske dimittend fra en videregående uddannelse være berørt af den lavere dagpengesats for dimittender som følge af lovforslaget. Dette skyldes, at voksenlærlinge i gennemsnit er ca. 35 år, hvoraf omtrent halvdelen er forsørgere. Dermed vil cirka halvdelen af voksenlærlingene fastholde den høje forsørgersats på knap 16.000 kr. om måneden. Ikke-forsørgerne, som får den lavere dagpengesats for dimittender, vil typisk kun falde til ca. 12.000 kr. om måneden, da de er over 30 år. Til sammenligning er den gennemsnitlige dimittenddagpengemodtager 28 år, og kun ca. 20 pct. er forsørgere.

Derudover bryder det med det grundlæggende princip i dagpengesystemet om, at man ikke kan optjene dagpengeret på grundlag af støttet beskæftigelse.

Jeg ønsker derfor ikke at fremsætte det ønskede ændringsforslag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00