Jette Ryde Gottlieb
 svarer 
Peter Hummelgaard

Jette Gottlieb (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, om det vil blive betragtet som støttet arbejde, hvis en virksomhed får udbetalt EGU-bonus

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 173, Spørgsmål 15
Vil det blive betragtet som støttet arbejde, hvis en virksomhed får udbetalt EGU-bonus?

Og vil det dermed betyde, at den nyudlærte ikke kan benytte sine elevtimer til opfyldelse af beskæftigelseskravet?”
Svar fra tirsdag den 24. maj 2022
I forlængelse af svaret på spørgsmål 7 til L 173 – vil det blive betragtet som støttet arbejde, hvis en virksomhed får udbetalt EGU-bonus? Og vil det dermed betyde, at den nyudlærte ikke kan benytte sine elevtimer til opfyldelse af beskæftigelseskravet?

Svar:

Nej, det vil det ikke.

Som det fremgår svaret på spørgsmål nr. 7, skal den indkomst og løntimer ved lønarbejde, som kan danne grundlag for en dagpengeret, være optjent i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår. Det er herunder en betingelse, at der ikke er ydet offentligt tilskud til lærlinge-/elevlønnen eller lønnen under praktik.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har oplyst, at dette i bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskrav for ret til dagpenge er udmøntet således, at beskæftigelse, hvor der ydes offentligt tilskud til lønnen efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats eller efter lov om seniorjob, ikke kan medregnes ved opgørelsen af indkomst- og beskæftigelseskravet.

Fælles for de forskellige løntilskudsordninger er blandt andet, at løntilskuddet er betinget af, at der ansættes en person med en vis forudgående ledighed. Muligheden for at give løntilskud i disse tilfælde skal ses på baggrund af et ønske om at sikre, at ledige med manglende tilknytning til arbejdsmarkedet kan opnå ansættelse på ordinære arbejdspladser med det formål at opkvalificere dem.

Det betyder, at fx ansættelse med løntilskud, fleksjob, voksenlærlinge og vikaransættelser i forbindelse med jobrotation ikke kan medregnes til opgørelse af beskæftigelseskravet.

Det forholder sig anderledes med løntilskudsordninger uden for Beskæftigelsesministeriets område. Fælles for disse ordninger er, at de ikke har opkvalificering af ledige med manglende tilknytning til arbejdsmarkedet som primært formål. Derimod har ordningerne forskellige erhvervspolitiske formål. Disse ordninger kan sidestilles med ordinært arbejde i den udstrækning, der er indberettet løntimer i forbindelse med deltagelse i ordningerne.

EGU-bonus bliver udbetalt til private arbejdsgivere, der ansætter elever i virksomhedspraktik i uddannelsessporet erhvervsgrunduddannelse (egu), jf. § 18, stk. 1, i lov om forberedende grunduddannelse, i perioden fra den 1. august 2019 til den 30. juni 2022.

EGU-bonussen er således ikke omfattet af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og har ikke opkvalificering af ledige som primært formål.

Selvom der udbetales en EGU-bonus til en arbejdsgiver vil det derfor efter styrelsens opfattelse være muligt for eleven at optjene ret til dagpenge på et EGU-forløb, hvis betingelserne for ret til dagpenge i øvrigt er opfyldt.

Det bemærkes for god ordens skyld, at et EGU-forløb giver ret til dagpenge som dimittend, jf. § 54 i loven.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00