Dødsfald: Forhenværende skoleleder Mogens Krabek (70)

Forhenværende skoleleder ved Bordings Friskole i København Mogens Krabek er død, 70 år gammel. Han begraves lørdag 25. januar.

Mogens Krabek
Mogens Krabek (1949-2020) Fhv. skoleleder, Bordings Friskole (2000-2017)

Mogens Krabek døde af den spredte prostatakræft, han fik konstateret, kort før han valgte at gå på pension i 2017 efter 17 år som leder af den grundtvig-koldske friskole på Østerbro.

Mogens Krabek var uddannet lærer og desuden uddannet på universitetet i nordisk sprog og litteratur. Han var først højskolelærer i ti år og så lærer på Odense Seminarium i dansk og retorik i fem år.

Så fulgte fem år som lærer på Den Frie Lærerskole i Ollerup i dansk og retorik, ligesom han har undervist på Danmarks Lærerhøjskole i efter- og videreuddannelse.

Mogens Krabek var chef for Danmark Lærerhøjskoles afdeling på Fyn, før han kom til København som skoleleder på Bordings Friskole gennem de 17 år, hvor han også boede øverst oppe med en særegen udsigt over "Kartoffelrækkerne" på Østerbro.

Den altid optimistiske Mogens Krabek var på fornavn med de fleste af de godt 400 elever. Han lagde vægt på, at de talte ordentligt til hinanden og udviste tolerance. Hver morgen samledes alle til morgensang, hvor Mogens Krabek indledte med Fadervor.  

Hvis er skolen? Mogens Krabek mente først og sidst, at den er forældrenes. Det var dem, der skulle bestemme i den sidste ende. Men i hverdagen bestemte han nu nok en del.

I en nylig podcast på Mandfolk.dk fortalte Mogens Krabek, hvordan han var så sorgfuld over sin tilstand - og at han måtte indrømme, at han håbede at blive husket. Det bliver han uden tvivl længe på den gode måde af de tusindvis af elever og forældre, han holdt skole med gennem de mange år som leder.

Da en ti-årig elev for nogle år siden trafisk mistede livet, da hun blev kørt ned, samlede Mogens Krabek skolen og sagde om døden:

"For os på skolen er tiden nu inde til at mindes, til at sørge, til at spørge og snakke sammen. For når en kammerat dør, så skal man ikke glemme hende, men mindes – huske hende for alt det gode. Og mens vi sørger, skal vi give hinanden tid til at være stille sammen, men også til at spørge hinanden og snakke sammen – om hendes død, men også om det at dø og det at miste. For selv om døden altid er meningsløs og uforståelig, så hjælper det at være og snakke sammen. Sorgen er noget, man skal deles om, for ellers bliver man alt for sorgfuld indeni."

Mogens Krabek var gift og efterlader tre døtre samt syv børnebørn.

Begravelsen finder sted lørdag 25. januar kl. 13 fra Esajas Kirke i København.

 

 

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal