Uddannelse & Kurser

Masterclass i skriftlig retorik

Giv dine tekster et 360 graders eftersyn

Om uddannelsen


LokationNy Kongensgade 10, 1472 København K

Opstartsdatoer
Forår 2024 10. april 2024
Ledige pladser
Efterår 202421. oktober 2024
Ledige pladser
Forår 20255. marts 2025
Ledige pladser

Masterclassen vil gennem teoretiske oplæg og praktiske øvelser præsentere dig for de vigtigste principper for klare tekster, samt give dig en række greb til, hvordan du kan skrive levende. Du vil på masterclassen styrke dine kompetencer inden for skriftlig kommunikation, og undervisningen vil tage udgangspunkt i dine egne aktuelle og konkrete udfordringer. Du vil gennem masterclassen få løbende feedback på dine egne tekster ud fra kursets temaer, som er:

  1. Tekstens formål
  2. Vinkling og argumentation
  3. Form og struktur
  4. Sætninger og ord

Dit udbytte:

  • Vinkle dine tekster, så du rammer dine tiltænkte læseres værdier, interesser og selvforståelse.
  • Finde det rette formål og en levende form til dine tekster.
  • Læse den retoriske situation præcist, så du både forstår, hvornår du skal overholde forventningerne, og hvornår tiden er inde til at gå nye veje.
  • Argumentere overbevisende og forme sætninger der svinger.
  • Opbygge dine tekster, så de giver et hurtigt overblik over indholdet.

Masterclassen henvender sig til dig, der sidder i en stilling, hvor du arbejder med kommunikation i den bredeste betydning heraf. Du skriver måske nyhedsbreve, stillingsopslag, pressemeddelelser, notater, mails eller SoMe-posts. Din titel er ikke det vigtigste, men det er dit engagement og nysgerrighed på at blive retorisk stærk på skrift.  

Underviser

Christina PontoppidanCand.mag. i retorik og forfatter

Christina Pontoppidan, cand.mag. i retorik og forfatter til bøgerne 'Gør teksten klar', som giver en systematisk indføring i skriftsprogets basale principper samt 'Giv teksten liv', der præsenterer værktøjer, som liver op i tekstens fokus, tekstens form og tekstens formuleringer. Derudover er Christina Ph.d.-studerende på Syddansk Universitet, hvor hun forsker i retorisk og journalistisk vinkling.

Program

Undervisningen veksler mellem teoretiske oplæg, praktiske øvelser og feedback.

De teoretiske oplæg tager afsæt i bøgerne Gør teksten klar og Giv teksten liv suppleret med nogle få teoretiske tekster.

 

1. ModulTekstens retoriske situation, formål og relationen til læseren 10. april 2024 kl. 09.00 - 15.30

Denne første kursusdag diskuterer vi rammerne og den retoriske strategi for dine tekster. Hvilke muligheder og begrænsninger er der i de situationer, hvor dine tekster skal virke? Hvilket formål har dine tekster? Hvem er dine læsere? Hvilket indtryk af dig som afsender skal dine tekster efterlade læseren med? Hvad er den rette tone? Du bliver præsenteret for en model, der sætter dig i stand til at lave en systematisk analyse af hver ny situation, som du skal skrive i – og finde frem til et skarpt formål og en passende tone til din tekst.

2. ModulTekstens argumentation og vinkling 11. april 2024 kl. 09.00 - 15.30

Denne anden kursusdag ser vi på dine teksters påstande og begrundelser, og på hvordan du vinkler dit budskab. Hvordan kan du overbevise din læser om at tilslutte dig dit budskab? Hvor henter du pr. automatik dine argumenter? Hvor henter dine læsere deres argumenter? Du bliver præsenteret for en retorisk argumentationsmodel samt retoriske og journalistiske teknikker til at tænke systematisk i vinkler og vælge den mest passende vinkel i forhold hvad du vil opnå med din tekst.

3. ModulTekstens opbygning og tekstelementer 24. april 2024 kl. 09.00 - 15.30

Denne tredje kursusdag ser vi nærmere på, hvordan man kan opbygge tekster overskueligt og levende. Hvordan tydeliggør du tekstens dele for læseren? Hvordan kan du opløse teksten i tekstelementer med hver deres udseende og funktion? Hvordan stimulerer du læserens interesse undervejs, så de får lyst til at læse teksten til ende? Du får redskaber til at inddele teksten i klart afgrænsede tekstelementer, du får en opskrift på det klart opbyggede afsnit, og du får ideer til, hvordan du kan arbejde med kreative formgreb, der overrasker læserne og vækker deres narrative begær.

4. ModulTekstens sprog 8. maj 2024 kl. 09.00 - 15.30

Denne fjerde og sidste dag zoomer vi ind på tekstens mindstedele: sætninger, ord og tegn. Hvordan skriver du læsevenlige sætninger? Hvordan styrer du uden om buzzwords og klicheer? Hvordan skriver du kort? Hvordan bruger du tegn til at styre læseren sikkert igennem din tekst? Hvordan aktiverer du læserens sanser? Du får redskaber til at skrive rytmisk, præcist og billedskabende, så læseren ikke bare forstår tekstens indhold, men også bliver forført af dens sproglige form.

Tilmelding

Pris pr. person.
19.995kr. ekskl. moms
Vi kontakter dig inden for 2-3 hverdage.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

0:000:00