2.500 statsligt ansatte skal flyttes rundt i København

OMROKERING: De store udflytningsrunder har givet staten mulighed for at spare millioner på huslejer i København. Den såkaldte lokaletilpasning vil betyde nye arbejdssteder for 2.500 statsansatte i hovedstaden.

FLYTTEPLANER. Embedsværk inden for arbejdsmarked og uddannelse skal overtage Miljøstyrelsens nuværende hovedkvarter i Haraldsgade i København.
FLYTTEPLANER. Embedsværk inden for arbejdsmarked og uddannelse skal overtage Miljøstyrelsens nuværende hovedkvarter i Haraldsgade i København.
Morten Okkels

Regeringens udflytninger af arbejdspladser vil også føre til mange skift af kontorpladser for de statslige ansatte, der stadig skal arbejde i København. Cirka 2.500 ansatte forventes således at skifte arbejdssted inden for hovedstadsområdet i løbet af de næste tre år, bekræfter Finansministeriet.

"Flytningen af tusindvis af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til andre byer rundt om i landet betyder, at vi ikke har brug for så mange kvadratmeter i København som tidligere. Derfor kan vi spare mange penge ved blandt andet at opsige dyre, private lejemål i indre by og bruge de kvadratmeter, vi selv råder over i staten, på en bedre måde," siger innovationsminister Sophie Løhde (V) til Altinget.

Forventningen er, at manøvren vil spare omkring 200 millioner kroner årligt, når den såkaldte lokaletilpasning er gennemført i 2021. Det svarer til knap en tredjedel af statens nuværende udgifter til lokaler i hovedstadsområdet.

Større rokade
En større rokade, som er planlagt, handler om Miljøstyrelsens lokaler på Østerbro. Når styrelsen er flyttet til Odense, kan den gamle miljøforvaltning blive overtaget af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Styrelsen for Forskning og Uddannelse samt Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.

"De fysiske rammer på arbejdspladserne skal være i orden. Og det har været vigtigt for os at sikre, at de medarbejdere, der nu skal flytte adresse, fortsat kan arbejde i ejendomme og lokaler med en høj kvalitet og en god beliggenhed," understreger Sophie Løhde.

Ud over de statsligt ansatte i København er der også planer om mindre lokaletilpasninger inden for Aarhus og Odense. Her kan tilsammen 250 ansatte forvente nyt arbejdssted i de kommende år.

Dokumentation

TOMGANGSUDGIFTER  

Efter 'Bedre balance I' har Bygningsstyrelsen som følge af udflytningen overtaget 8.638 kvadratmeter lokaler i hovedstadsområdet, der i øjeblikket står tomme og udgør en udgift for staten.

Det kostede 8,1 millioner kroner i 2017, hvor Moderniseringsstyrelsens kontorer i Sankt Annæ Palæ tegnede sig for den største udgift. Det var til gengæld også den eneste bygning, som stod tom i hele 2017.

Andre tomme lokaler var der hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Patent- og Varemærkestyrelsen.

Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af tal fra Bygningsstyrelsen. Læs hele Rigsrevisionens beretning her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00