4 råd til at sænke sygefraværet på jeres udflyttede arbejdsplads

SYGEFRAVÆR: Sygefraværet stiger blandt medarbejdere. Det har blandt andet været en af bagsiderne ved udflytningen. Lotte Bøgh Andersen, professor i statskundskab, giver her fire råd til, hvordan ledelsen forebygger sygefravær i processen.

Ifølge professor Lotte Bøgh Andersen kan ledelsen gøre meget for at bevare motivationen hos medarbejderne under en udflytning.
Ifølge professor Lotte Bøgh Andersen kan ledelsen gøre meget for at bevare motivationen hos medarbejderne under en udflytning.Foto: colourbox
Hanan ChemlaliKatja Beaula

Motivation, kommunikation og relation.

Det er tre nøgleord, hvis I vil tackle sygefraværet blandt medarbejderne på en udflyttet arbejdsplads på den mest konstruktive og forebyggende måde.

Professor i statskundskab Lotte Bøgh Andersen kommer med råd til, hvordan I begrænser sygefraværet under jeres udflytning.

1. Bevar motivationen
Under en udflytning kan forandringen være med til at dæmpe motivationsniveauet. Her er det vigtigt, at ledelsen sætter en retning og italesætter retningen. Gør noget ud af at fortælle åbent, hvor organisationen er på vej hen, og hvorfor det er vigtigt. Motivation er afgørende for det gode arbejdsliv.

2. Kommunikér klart
Undgå unødig usikkerhed og mytedannelse med klar kommunikation. Manglende kommunikation skyldes ofte, at ledelsen ikke vil melde officielt ud, før beslutningerne er helt på plads. Det er en misforståelse, for under en udflytningsproces har medarbejderne brug for at føle sig informeret og medinddraget. Hold hyppige møder, selvom der ikke er så meget nyt. Det giver også en anledning til at spørge ind til, hvordan personalet har det.

Fakta

Hvem er Lotte Bøgh Andersen?

Lotte Bøgh Andersen er professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og VIVE. Hun er desuden medlem af regeringens ledelseskommission. Hun forsker i ledelse, motivation og performance i det offentlige.

3. Sæt realistiske produktivitetsmål
Nyansatte medarbejdere arbejder ikke lige så hurtigt som de gamle og erfarne. Hvis der opstår for hård arbejdsbelastning, kan det føre til sygefravær på grund af belastningsreaktioner. Sørg for enten at justere jeres mål eller at øge bemandingen.

4. Pas på medarbejdernes relationer
Relationer kollegaer imellem har en stor betydning for trivslen på arbejdet. I en udflytningssituation kan det kan være fristende at flytte de erfarne medarbejdere rundt for at undgå videnstab, men her skal ledelsen passe på deres relationer. Gode kollegiale relationer motiverer og modarbejder sygefravær.

Dokumentation

VÆRKTØJSKASSEN 

I hvert nyhedsbrev udgiver Altinget: udflytning overskuelige guideartikler om, hvordan udflytningen gribes an, uanset om man er medarbejder i en udflyttet styrelse, i en kommune med nye medarbejdere på vej, eller om man er en medarbejder, der står til enten at flytte med eller sige farvel til sit job.

Tilgå guideartiklerne her.


0:000:00