Debat

Borgmestre: Lad Fyn udklække fremtidens filmtalenter

DEBAT: Flyt Det Danske Filminstitut og Den Danske Filmskole til Fyn. Fyn har det kreative miljø, gode muligheder for at pendle fra resten af landet, og udflytningen styrker arbejdsmarkedet på øen, mener borgmester i Svendborg, Bo Hansen, og borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel.  

Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut er mere end velkomne på Fyn, lyder beskeden fra Bo Hansen, borgmester i Svendborg, og Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense. Dansk Folkeparti har forslået at flytte begge institutter til Fyn. I løbet af foråret skal partierne på Christiansborg forhandle sig frem til en ny filmaftale for 2019-2022.
Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut er mere end velkomne på Fyn, lyder beskeden fra Bo Hansen, borgmester i Svendborg, og Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense. Dansk Folkeparti har forslået at flytte begge institutter til Fyn. I løbet af foråret skal partierne på Christiansborg forhandle sig frem til en ny filmaftale for 2019-2022.Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
Christoffer Miguel Frendesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bo Hansen & Peter Rahbæk Juel
Hhv. borgmester i Svendborg Kommune og borgmester i Odense Kommune

Udflytning af statslige arbejdspladser til hele landet er ikke bare en simpel konkurrence om, hvem der får flest arbejdspladser. Det er en bevægelse mod et Danmark i bedre balance, som vi fra Fyn bakker op om.  

Bo Hansen & Peter Rahbæk Juel
Borgmester i Svendborg Kommune og borgmester i Odense Kommune

Når statslige arbejdspladser flytter ind i landet, er det med til at skabe et Danmark i bedre balance. Ganske enkelt. De værdifulde arbejdspladser styrker arbejdsmarkedet i den by og region, hvor de placeres, og kan være med til at sætte endnu mere skub i en god udvikling.

Det mærker vi på Fyn. Mange områder på øen oplever vækst, og de flere arbejdspladser bidrager til et mere attraktivt arbejdsmarked. 

Fyns ansvar under udflytningen
Socialstyrelsen, Danmarks Frie Forskningsfond, Spillemyndigheden og dele af Skat er nu solidt forankrede på Fyn.

Vi er i fuld gang med at få Miljøstyrelsen, Skattestyrelsen, Dansk Sprognævn, Styrelsen for Forskning og Uddannelse og alle de dygtige medarbejdere, som ønsker at følge med til Fyn, godt på plads.

Vi vil gøre vores til, at Fyn lever op til det ansvar, vi har fået med indflytningen af statslige arbejdspladser. De forskellige institutioner skaber tilsammen et arbejdsmarked med flere facetter, og vores erfaring fra de seneste år er, at arbejdspladserne åbner arbejdsmarkedet op på tværs af Fyn.

Et arbejdsmarked, som kan hente masser af kvalificeret arbejdskraft fra et af landets største universiteter og en stribe andre uddannelsessteder i området.

Filminstitut og -skole kan få glæde af Fyns kreative miljø
For nylig foreslog Dansk Folkeparti at flytte hele eller dele af Det Danske Filminstitut og Den Danske Filmskole til Fyn. Christiansborgs partier beslutter i løbet af efteråret, om det kommer til at ske, når de forhandler om en ny filmaftale for 2019-2022.

Forslaget har affødt kritik, men ny geografi giver også nye muligheder. Og der er masser af muligheder i det stærke, fynske filmmiljø. Nok er det mindre kendt end det københavnske, men potentialet er stort, og miljøet har allerede et solidt fundament:

  • Det folkelige filmtræf SVEND samler hver sommer flere end 300 biografejere og filmproducenter fra hele landet til prisuddeling, filmkavalkade, gallapremierer og open air-forestillinger.
  • Investeringer fra den regionale filmfond FilmFyn er med til at skabe film og dokumentar- og fiktionsserier og tilbyder unikke lokationer, som danner baggrundstæppe til danske film og tv-serier.
  • Odense International Film Festival (OFF) er hele Danmarks Oscar-kvalificerende kortfilmfestival og er med sin opstart i 1975 landets ældste filmfestival.
  • TV 2, som er en af Danmarks største producenter af film og tv.
  • Den uafhængige filmuddannelse 18Frames, udviklingsforløbet FilmBiz for fynske filmmedarbejdere og manusuddannelsen på Syddansk Universitet.

Hvis filminstitut og -skole flyttes, vil det svække kvaliteten i dansk film, har kritikken lydt flere gange – blandt andet med et argument om, at størstedelen af branchen holder til i København og kun en lille andel på Fyn.

Udflytning skaber bedre balance på tværs af landet
For os at se er det kun med til at bekræfte, at dansk film bør flyttes ind i landet, ligesom det sker med andre statslige job.

Som nævnt med en række eksempler har Fyn et stærkt filmmiljø med andre muligheder og huser derudover kunstneriske uddannelser som Den Danske Scenekunstskole, Syddansk Musikkonservatorium og Det Fynske Kunstakademi.

Alle sammen uddannelser, som filmmiljøet historisk har haft gavn af at være placeret tæt på.

Statslige arbejdspladser på Fyn er arbejdspladser til et meget stort område. Vi ligger midt i landet med gode pendlermuligheder til både Sjælland og Jylland, uanset om man foretrækker bil, tog eller bus.

Udflytning af statslige arbejdspladser til hele landet er ikke bare en simpel konkurrence om, hvem der får flest arbejdspladser. Det er en bevægelse mod et Danmark i bedre balance, som vi fra Fyn bakker op om.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Hansen

Borgmester (S), Svendborg Kommune
folkeskolelærer

Peter Rahbæk Juel

Borgmester (S), Odense Kommune, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg
BA i historie og samfundsfag (Syddansk Uni.), senior executive in state and local government (Harvard Uni.)

0:000:00