Borgmestre: Statslige arbejdspladser skaber vækst og udvikling

JOBREGN: Udflytningen af statslige arbejdspladser er mere end symbolpolitik. De skaber regional vækst og en mere kvalificeret arbejdsstyrke, lyder reaktionerne fra borgmestre fra Odense til Brønderslev.

Socialdemokratiet støtter udflytningen, men partikammeraterne Peter Rahbæk Juel og Frank Jensen er temmelig uenige om værdien af at flytte arbejdspladser fra København til blandt andet Odense. I hvert fald har Københavns overborgmester flere gange kritiseret udflytningen, som han kalder ustyret, og han mener, det vil medføre tab af kompetencer i den statslige sektor.
Socialdemokratiet støtter udflytningen, men partikammeraterne Peter Rahbæk Juel og Frank Jensen er temmelig uenige om værdien af at flytte arbejdspladser fra København til blandt andet Odense. I hvert fald har Københavns overborgmester flere gange kritiseret udflytningen, som han kalder ustyret, og han mener, det vil medføre tab af kompetencer i den statslige sektor.Foto: ritzau / scanpix
Benjamin Holst

Ideologisk korstog. Symbolpolitik. Opportunisme.

Regeringens store udflytningsprojekt, Bedre balance, der sender tusindvis af offentlige stillinger fra hovedstaden og ud til de fjerneste egne af landet, har været genstand for kritik fra snart sagt alle ledder og kanter, siden første udflytningsrunde iværksattes i 2015.

Forskere har udtrykt skepsis over de egentlige samfundsøkonomiske effekter af udflytningen, mens argumenter om, at de nye arbejdspladser sikrer lokal og regional vækst, har fremkaldt skæve smil hos repræsentanter fra erhvervsorganisationerne.

Og spørger man medarbejdernes faglige repræsentanter, de faglige miljøer omkring de enkelte styrelser, der flyttes ud, og hos den politiske opposition, kan forståelsen ofte ligge på et meget lille sted.

Jeg kan jo sagtens sætte mig ind i det. Jeg har selv kone og to børn. Og det der med at ens arbejdsplads over natten lige bliver flyttet, det er et voldsomt indgreb.

Peter Rahbæk Juel (S)
Borgmester i Odense

Set fra København er udflytningen ikke en entydigt god idé.

Det er den til gengæld, hvis man spørger borgmestrene i de kommuner, der i øjeblikket får drysset statslige arbejdspladser ud over sig i forbindelse med Bedre balance II.

Vi kan tydeligt mærke denne udflytning – totalt set – i Kolding. Ikke nødvendigvis, fordi de arbejder i Kolding, men fordi de har fået en stilling nord, syd eller øst for kommunen og så har besluttet sig for, at Kolding kan være en god base for deres karriere fremover.

Jørn Pedersen (V)
Borgmester i Kolding

“Det er da et stort plus til vores arbejdsmarked, at der kommer flere statslige arbejdspladser,” lyder det fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

H.C. Andersens hjemby står til at modtage 465 nye arbejdspladser i forbindelse med flytningen af Miljøstyrelsen (440), dele af Skattestyrelsen og Skatteankestyrelsen (i alt 20) samt Sekretariat for Studievalg Danmark (4). Odense er derved den helt store vinder af statslige arbejdspladser i denne omgang.

“Det vil betyde noget for udviklingsmulighederne, fordi der vil være flere arbejdspladser, man kan søge. Vi har ikke lavet beregninger på det, men det vil selvfølgelig være afhængigt af, hvor mange der vælger at pendle, hvor mange der vælger at flytte med, og hvor mange der vælger at stoppe, hvor jobbet så vil blive besat af nogle nye,” siger Peter Rahbæk Juel.

0:000:00