DF-forslag om decentrale kunstfonde bliver venligt afvist

KUNSTREFORM: Dansk Folkepartis ønske om at omdanne Statens Kunstfond til regionale enheder blev afvist af Folketinget, men fik positive borgerlige udmeldinger med undervejs. Også Kunstfondens formand møder tankerne bag med en vis forståelse.

Statens Kunstfond ligger på H.C. Andersens Boulevard i København, men ikke med Dansk Folkepartis gode vilje. 
Statens Kunstfond ligger på H.C. Andersens Boulevard i København, men ikke med Dansk Folkepartis gode vilje. Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
Morten Okkels

Decentralisering af over en halv milliard kunststøttekroner var med på programmet, da dele af Dansk Folkepartis kulturudspil blev fremlagt i Folketinget tirsdag. Seks regionale enheder, der hver for sig står for at uddele statslige midler, skal gøre op med indspistheden, som Statens Kunstfond har fået ry for ifølge Dansk Folkeparti.

Og det må jo også være helt i tråd med regeringens udflytningsplaner at opløse Statens Kunstfond og oprette nye, regionale institutioner, mener altså partiet. 

"Regeringen ønsker et Danmark i balance, og det må jo så også gælde på kultur- og kunstområdet og især på kunststøtteområdet," sagde DF's kulturordfører, Alex Ahrendtsen, i Folketingssalen.

Det blev imidlertid til et nej fra kulturminister Mette Bock (LA), men ikke en blank afvisning. Ministeren henviste til, at hun vil starte forhandlinger på støtteområdet til efteråret, og til, at der allerede er nogle tiltag på området i gang. Også Venstres og Liberal Alliances ordførere mødte forslaget med venlighed, men stod i sagens natur bag deres egen regering.

Fakta
Statens Kunstfond i korte træk

Det overordnede formål med Statens Kunstfond er at fremme kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet. Statens Kunstfond består af 12 kunstfaglige udvalg, en bestyrelse og et repræsentantskab. 

Fondens arbejde foregår primært i de 12 udvalg, som på baggrund af ansøgninger fra kunstnere, kunstnergrupper, kunstformidlere og kunstinstitutioner uddeler omkring 500 millioner kroner om året til en lang række kunstneriske formål. Udvalgene modtager og behandler tilsammen mere end 12.000 ansøgninger om året.

Statens Kunstfond arbejder ud fra armslængdeprincippet. Kunststøtten fordeles af et uafhængigt organ uden indflydelse fra det politiske system. 

I 2016 kom 62,8 procent af alle ansøgningerne fra hovedstadsområdet. Tilsvarende gik 30,3 procent af Statens Kunstfonds midler til projekter og aktiviteter, der fandt sted i Region Hovedstaden.

Kilde: Statens Kunstfond, kunst.dk

Fyn fik forfremmelse 
Der var ikke samme imødekommenhed fra oppositionens rækker. Ifølge Alex Ahrendtsen ville DF's forslag slå et slag mod indspisthed og københavneri i Statens Kunstfond. I den forbindelse lænede DF'eren sig op af en undersøgelse fra DR og nogle individuelle udmeldinger, han har fået fra kunstnere.

Men Enhedslistens ordfører, Søren Søndergaard, undrede sig over, hvordan sådan et forslag skulle hjælpe på problemet, for så vidt det eksisterer. Undervejs blev der også ironiseret over, at Dansk Folkeparti pludselig havde så stor tillid til regionerne, og at Ahrendtsens egen fødeø, Fyn, var blevet ophøjet til sin egen region i beslutningsforslaget.

Altinget bad efter diskussionen Ahrendtsen om en uddybning af, hvorfor et støttesystem skulle blive mindre indspist af at blive regionaliseret. Hvorfor skulle en forsamling fynboer eller nordjyder være mindre tilbøjelige til vennetjenester?

"Man kan aldrig komme indspistheden helt til livs. Men man vil kunne sprede indspistheden, så den sker i hele landet. I dag sker den udelukkende i København, hvor der er et tæt netværk mellem Kulturministeriet, Statens Kunstfond og kunstnere," siger Alex Ahrendtsen.

Forståelse fra fondsformand
Hos Statens Kunstfond ser man nu ikke Alex Ahrendtsens indspark som en hård anklage.

0:000:00