DF vil flytte filmskolen og filminstituttet ud af København

UDFLYTNING: Filmskolen og Dansk Filminstitut skal rykkes ud af hovedstaden, så provinsen kommer til at fylde mere i danske film, mener Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen vil flytte filmskolen og filminstituttet til provinsen.
Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen vil flytte filmskolen og filminstituttet til provinsen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Flyt filmskolen og filminstituttet til provinsen. 

Sådan lyder forslaget fra Dansk Folkeparti, der mener, at dansk film er blevet for københavnerindspist. Det skriver Avisen Danmark.

"Det er et krav, der bliver svært at afvise. Det ligger i tråd med regeringens hidtidige politik, og for os handler det om, at vi vil have en bedre geografisk balance i dansk film," siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, til Avisen Danmark.

Han foreslår, at Den Danske Filmskole flyttes til Odense, mens Det Danske Filminstitut (DFI) skal flytte fra Gothersgade i det indre København til havnen i Svendborg.

Forslaget kommer i forbindelse med forhandlingerne om en ny filmaftale, og hverken Venstre, Konservative eller Socialdemokratiet afviser en udflytning. Men omvendt bakker de heller ikke op om Dansk Folkepartis krav. 

V: Kvalitet vigtigere end placering
Venstres kulturordfører, Bertel Haarder, anerkender over for Avisen Danmark argumentet om at skabe geografisk mangfoldighed i filmbranchen, men han understreger samtidig, at kvaliteten i film og tv-serier er vigtigere, end hvor de bliver produceret.

Socialdemokratiets Mogens Jensen fortæller, at man ikke har tænkt sig at nedlægge veto mod DF's forslag, men han har svært ved at se klogskaben i forslaget.

Kulturminister Mette Bock (LA) fortæller i et skriftligt svar til Avisen Danmark, at hun på nuværende tidspunkt ikke har kommentarer til de forslag, som kommer i forbindelse med den nye filmaftale.

Forhandlingerne om en ny filmaftale begynder til oktober. 

0:000:00