Ekspert i familie- og arbejdsliv: “Børn har også et netværk”

FAMILIEBALANCE: Det tager lang tid at genopbygge et netværk, og det kan have alvorlige konsekvenser for familielivet. Læs ekspertens fire gode råd til den udflytningsramte familie.

En udflytning kan have store konsekvenser for familielivet, mener direktør i Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, Helle Rosdahl Lund.
En udflytning kan have store konsekvenser for familielivet, mener direktør i Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, Helle Rosdahl Lund.
Katja Beaula

"Børn har også et netværk, og det skal man have respekt for." Det mener direktør for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, Helle Rosdahl Lund.

Som udflytningsramt familie kan man vælge at flytte med eller at pendle. Begge dele har ifølge direktøren store konsekvenser for familielivet.

“En familie har brug for en form for sammenhængskraft. Vi skal bruge tid med børnene og gøre noget fælles for at skabe den. Derfor kan det på lang sigt have konsekvenser, fordi man som pendler bruger meget rejsetid og dermed ufrivilligt nedprioriterer familielivet,” siger hun.

Hvis man omvendt vælger at flytte med sin arbejdsplads, kan det medføre et tab af netværk.

Tallene fortæller, at mobiliteten ikke er så stor, som regeringen gerne vil gøre den til.

Helle Rosdahl Lund
Direktør for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv

“Ens netværk kan bestå i, at man har venner, børnene har legeaftaler med andre, og bedsteforældrene bor tæt på. Det tager tid at opbygge sådan en base,” siger hun og fortsætter:

“Børn har også deres egne netværk, og det skal man have respekt for. Man skal ikke undervurdere, at det har en konsekvens for alle familiemedlemmer, hvis en person i familien skal udflyttes,” siger hun.

87 procent vil ikke med
Tal fra en HK-undersøgelse fra 2015 viser, at 87 procent af stats-HK’erne ikke vil flytte langt med arbejdspladsen. Den mest tungtvejende årsag til det er kontakten til venner og familie, børnenes skole og partnerens job.

“Det er en høj procentandel. Tallene fortæller, at mobiliteten ikke er så stor, som regeringen gerne vil gøre den til. Jeg tror ikke, at regeringen har tænkt på, at man ikke udflytter arbejdspladser - man udflytter familier. Familier er enkelte enheder, der skal få dagligdagen til at fungere med deres arbejde og med deres netværk,” siger Helle Rosdahl Lund.

Fire gode råd fra eksperten

1. Få rådgivning på området
Arbejdsgiveren kan tilbyde fyraftensmøder, hvor man for eksempel tilbyder familierådgivning til udflyttede familier. Her kan man finde svar på, hvad man særligt skal være opmærksom på, og hvordan man finder ro i hverdagen. Det kan være med til at forberede en familie, hvor den ene part skal til at rejse meget.

Dokumentation

VÆRKTØJSKASSEN 

I hvert nyhedsbrev udgiver Altinget: Udflytning overskuelige guideartikler om, hvordan udflytningen gribes an, uanset om man er medarbejder i en udflyttet styrelse, i en kommune med nye medarbejdere på vej, eller om man er en medarbejder, der står til enten at flytte med eller sige farvel til sit job.

Tilgå guideartiklerne her.


0:000:00