Lilleholt om udflytning: Godt tidspunkt at flytte Energitilsynet

UDFLYTNING: Flytning af Energitilsynet vækker bekymring hos Dansk Fjernvarme, men ifølge ministeren er timingen den helt rigtige, for tilsynet skal i forvejen ændres. Den lokale borgmester har allerede en bygning i kikkerten.

Geodatastyrelsen blev udflyttet til Aalborg i regeringens første runde af udflytninger af statslige arbejdspladser. 1. november 2016 blev de ny lokaler i Nordjylland indviet med deltagelse af energiminister Lars Chr. Lilleholt (V). 
Geodatastyrelsen blev udflyttet til Aalborg i regeringens første runde af udflytninger af statslige arbejdspladser. 1. november 2016 blev de ny lokaler i Nordjylland indviet med deltagelse af energiminister Lars Chr. Lilleholt (V). Foto: /ritzau/Henning Bagger
Morten Øyen

Regeringens plan om at flytte Energitilsynet fra Valby til Frederiksværk bliver modtaget vidt forskelligt.

Fakta
Lov om Forsyningstilsynet
Skal efter planen fremsættes i Folketinget til februar. 

Lovforslaget har til formål at ændre Energitilsynets organisering med henblik på at skabe et mere effektivt tilsyn med el-, gas- og varmesektoren. Lovforslaget indebærer bl.a., at sagsforberedelse og beslutningskompetence integreres i én organisation under ledelse af en uafhængig direktør med ansvar for hele tilsynsorganisationen. Energitilsynet skifter i den forbindelse navn til Forsyningstilsynet. Lovforslaget er en opfølgning på den daværende regerings (Venstre) forsyningsstrategi Forsyning for Fremtiden fra september 2016.

Kilde: Regeringens lovprogram 2017-18

Medarbejderne i Energitilsynet ønsker ikke at tale om det. I hvert fald ikke til citat. Borgmesteren, som nu venter på dem, er tydeligt meget glad. I energibranchen er der rynkede øjenbryn.

Og ministeren? Han siger, han er godt tilfreds.

Regeringen er nemlig på vej med et lovforslag, som i forvejen skal ændre på tilsynet, strømline det, give det flere muskler, og omdøbe det til Forsyningstilsynet.

Det er klart, at jeg har haft et ønske om, at enten skulle tilsynet placeres i nærheden af et større byområde, eller så skulle det være til at nå fra hovedstaden. Det er vigtigt i forhold til at kunne rekruttere medarbejdere.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energiminister

”Derfor er det et rigtig godt tidspunkt at flytte Energitilsynet. Der skal ansættes flere medarbejdere, tilsynet skal styrkes, og der er en række store opgaver med Forsyningsstrategien, hvor tilsynet spiller en central rolle,” siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Bekymring i branchen
Men netop alle de mange bolde i luften vækker bekymring hos Dansk Fjernvarme. For gynges båden for meget, risikerer man, at Energitilsynets faglighed ryger overbord. Og den er der brug for, hvis ambitionerne om et nyt og stærkt tilsyn skal indfris, advarer brancheforeningen.

”Den faglige indsigt får man kun, hvis man over længere tid arbejder indgående med området. Der kan vi godt være bekymrede for, om tilsynet nu skal igennem så store bølgeskvulp, at mange gode kræfter ender med at søge andre steder hen,” siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Ministeren er dog ikke bekymret.

”Den bekymring tror jeg ikke, man behøver at have. Jeg er sikker på, Energitilsynet fortsat vil være et attraktivt sted at arbejde. Og jeg er overbevist om, at de også kan tiltrække kompetente medarbejdere,” siger Lilleholt og fortæller lidt om overvejelserne bag udflytningen:

0:000:00