På trods af stram tidsplan: Ni af ti udflyttede uddannelser åbner

SKOLESTART: Størstedelen af de nye, udflyttede uddannelsesstationer kan allerede nu sige, at de åbner dørene for deres respektive uddannelser.

 Regeringen har lagt op til, at der skal oprettes uddannelsesstationer i Kalundborg, Skjern, Holstebro, Nykøbing Falster, Rønne, Hedensted, Hobro, Fredericia, Svendborg og Helsingør. 
 Regeringen har lagt op til, at der skal oprettes uddannelsesstationer i Kalundborg, Skjern, Holstebro, Nykøbing Falster, Rønne, Hedensted, Hobro, Fredericia, Svendborg og Helsingør. Foto: Mathias Bojesen/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Ni af ti uddannelsesstationer kan allerede melde klart ud, at de slår dørene op til deres nye uddannelser til september. Det sker på trods af, at uddannelsesinstitutionerne kun havde tre måneder til at markedsføre sig, inden kvote to-ansøgningerne skulle falde i marts.

"Vi er kommet godt fra start med 11 optagne på uddannelsesstationen i Hedensted. Det er en succes," siger Niels Søndergaard, der er kommunikations- og marketingchef på Erhvervsakademi Dania, der står for uddannelsesstationen i Hedensted.

Uddannelsesstationerne er en del af regeringens anden udflytningsrunde, der blev offentliggjort i januar. Her valgte man til fleres overraskelse også at udflytte uddannelser. Det skulle gøres ved at oprette såkaldte uddannelsesstationer i Kalundborg, Skjern, Holstebro, Nykøbing Falster, Rønne, Hedensted, Hobro, Fredericia, Svendborg og Helsingør. Stationerne hører under allerede eksisterende uddannelsesinstitutioner.

Læreruddannelse åbner på trods
I Helsingør står Professionshøjskolen København for en udflyttet læreruddannelse. Den har de oprettet med 18 studerende. I januar, da institutionen stadig gik under navnet UCC Carlsberg og havde en anden direktør, lød meldingen ellers, at de minimum skulle have 23 optagne, før de kunne åbne.

Men nu er vurderingen en anden. Professionshøjskolen København mener, at de penge, staten giver som starthjælp de første fire år til etablering af uddannelsen, gør det muligt at have et optag af klasser de første par år.  

"Vi tror, det er vigtigt at lade uddannelsen komme i gang. Samtidig er der også et efteroptag, så det kan ende med flere end 18 studerende. Men det er ikke bæredygtigt at have 18 studerende på den lange bane," siger Lis Madsen, der er institutchef for læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

For kort tid til markedsføring
Kun på uddannelsesstationen i Hobro, der udspringer af University College Nordjylland i Aalborg, kan man endnu ikke svare på, hvorvidt uddannelsen bliver oprettet eller ej.

"Vi kan ikke sige, at vi opretter den, men vi kan heller ikke sige, at vi ikke opretter den. Ud fra det indledende optag ser det ikke godt ud, men nu har vi et efteroptag, som vi skal tage højde for sagtens kan ændre billedet," siger uddannelsessdirektør Peter Møller Pedersen.

University College Nordjylland har derfor besluttet, at de først afgør, hvorvidt uddannelsen bliver oprettet eller ej, i starten af uge 35.

0:000:00